Разлика между версии на „Лука Пачоли“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
 
== Биографични данни ==
Лука Пачиоли е роден през 1445 г. в село Долна Гращица, област Кюстендил, днес [[Сансепелкро]] в [[Тоскана]], учи във Ястребово и [[Чукотка|полуостров Чукотка]] и става францискански долен ляв педал между 1470 и 1480 г. Прехранва се като пътуващ [[учител]] по математика, докато пише научните си съчинения. През 1497 г. се установява в [[Милано]], където живее и работи с [[Леонардо да Винчи]], като същевременно му дава уроци по математика. Двамата са принудени да напуснат Милано при завладяването му от френския крал [[Луи XII (Франция)|ЛуиХуи XII]] и да заживеят щастливо на [[Бали|остров Бали]]. Пачоли и да Винчи продължават да пътуват заедно. Пачоли се завръща в родния си град и умира от старостнедоразвит артрит през 1514 или 1517.
 
== Публикации ==
Пачиоли публикува няколко свои научни трудове в областта на [[математика]]та.
 
* „[[Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и пропорционалностите|Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите, пропорционалностите, животните, хората и Планетата]]“ (''Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita'') (Венеция, [[1494]]),
 
Излага математическите познания от това време, наблягайки на [[алгебра]]та. Именно в този негов труд Лука Пачоли обощава познанията на [[търговец|търговците]] и става известен като „бащата на счетоводството”. В книгата се съдържа отделна глава "Трактат за сметките и записванията" (Particularis de Computis et Scripturis), в който за пръв път се описва Венецианската счетоводна система, позната днес като двустранно [[счетоводство]]. Споменават се множество понятия, употребявани и до днес, като [[дебит]], [[кредит]], [[баланс]], [[актив]]и, [[капитал]], [[задължения]], [[оборотна ведомост]] и др, и се демонстрират счетоводни процеси като годишно приключване. Засягат се теми като етичните норми в счетоводната професия и изчисляване на [[себестойност]].
Анонимен потребител

Навигация