Разлика между версии на „Шахматни фигури“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Disambiguated: топТоп (шахмат), ТопТоп (шахмат), форматиране: 5x кавички, 3 интервала, заглавие-стил, тире (ползвайки Advisor)
м (форматиране: 1x А|А(Б))
м (Disambiguated: топТоп (шахмат), ТопТоп (шахмат), форматиране: 5x кавички, 3 интервала, заглавие-стил, тире (ползвайки Advisor))
* 1 [[Цар (шахмат)|цар]]
* 1 [[Дама (шахмат)|дама]] (''царица'')
* 2 [[Топ (шахмат)|топ]]а
* 2 [[Офицер (шахмат)|офицера]]
* 2 [[Кон (шахмат)|коня]]
 
Всяка фигура се движи по различен начин:
* [[Топ (шахмат)|Топ]]ът се движи неограничен брой полета ортогонално (хоризонтално и вертикално) на играчите (напред, назад, наляво и надясно).
* [[Офицер (шахмат)|Офицерът]] се движи неограничен брой полета по диагонал.
* [[Дама (шахмат)|Дамата]] се движи неограничен брой полета ортогонално или по диагонал.
* [[Цар (шахмат)|Царят]] се движи само по едно поле ортогонално или по диагонал.
* [[Кон (шахмат)|Конят]] се движи под формата на буквата "Г"„Г“ (две полета в едната посока и едно поле ортогонално на тях). Единствено конят може да прескача други фигури, когато се движи.
* [[Пешка]]та се движи само по едно поле (или две полета, виж по-долу) напред в права линия, докато не срещне противникова фигура диагонално (наляво или надясно) едно поле пред пешката; ако се получи такава ситуация, тогава пешката може или да се премести диагонално за да вземе противниковата фигура или да продължи своя ход напред. Пешката може да се премести едно или две полета, само ако не е местена от нейното първоначално положение.
 
Обикновено цветовете на двата набора от фигури са в комбинация — бяло и черно, кафяво и кремаво, черно и червено, зелено и бяло.
 
Фигурите, които се използват за игра са обикновено триизмерни, като са по-високи отколкото са широки. Например, за набора от фигури направени за дъска с широчина на квадратчето 2 [[инч]]а (5 [[см]]), царят ще е с височина около 95 [[милиметър|мм]]. Срещат се в различни дизайни, като най – известният е "Дизайна„Дизайна на Стаунтън"Стаунтън“, наименован на [[Хауърд Стаунтън]] (английски шахматист от [[19 век]]) и изработен от [[Натаниел Кук]].
 
За игри, играни на високо ниво, се използват по-често фигури от дърво, докато за игри на ниско ниво или много големи турнири, фигурите от пластмаса са по-използвани. Въпреки че физическия цвят на фигурите за шахмат може да варира, по-светлият е наречен "бял"„бял“ докато по-тъмният е наречен "черен"„черен“.
 
За обикновена игра, фигурите от "Дизайна„Дизайна на Стаунтън"Стаунтън“ са стандартни. Височината на царя трябва да бъде между 86,5 мм и 115 мм. Предпочитана е височина от 95 мм до 102 мм. Диаметърът на царя трябва да бъде 40 - – 50 % от неговата височина. Размерите на другите фигури трябва да бъдат пропорционални на размера на царя. Размерът на квадратчетата трябва да е приблизително 1,25 – 1,3 пъти диаметърът на основата на царя. Квадратчетата с големина приблизително 6 см са подходящи за набор от фигури, чийто цар е с височина в обхвата от 95 мм до 102 мм.
 
== Вижте още ==
* [[Шахмат]]
* [[Дебют (шахмат)]]

Навигация