Разлика между версии на „Психеделия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
форматиране: 21x кавички, 2x тире, интервал, нов ред (ползвайки Advisor)
м (форматиране: 3x А|А(Б))
(форматиране: 21x кавички, 2x тире, интервал, нов ред (ползвайки Advisor))
'''Психеделията''' е субкултура на хора, употребяващи [[психеделични наркотици]], включваща психеделично изкуство и [[психеделична музика]], произлизащи от преживяванията на артиста под въздействието на тези наркотици. Изкуството използва изкривени и сюрреалистични визуални и звукови ефекти, ярки цветове и анимации, за да пресъздаде преживяванията на съзнанието. Терминът „психеделик”„психеделик“ произлиза от древногръцките думи psuchē (ψυχή - – психика, "ум"„ум“) и dēlōsē (δήλωση – - "проявяване"„проявяване“) и се превежда като „проявление на ума”ума“.
 
Психеделичното преживяване се свързва с непознати досега за човешкия ум възприятия и с отключване на креативността на освободеното от оковите на привидната реалност съзнание. Психеделичните състояния включват промяна на възприятията, [[Халюцинация|халюцинации]], [[синестезия]], изменено състояние за съзнателност, състояние на [[транс]] или [[хипноза]] и други изменени състояния на ума. Тези процеси могат да предизвикат промени във възприятието на човека за самия себе си и да породят нови разбирания, вариращи от просветление и осъзнаване до объркване и психоза.
 
== Етимология ==
Терминът е въведен за първи път през 1957 г. от психиатъра [[Хъмфри Озмънд]] като определение на [[халюциноген]]ните наркотици в контекста на [[психеделична психотерапия]]. Търсейки име, с което да назове преживяването, провокирано от употребата на [[ЛСД]], Озмънд се обръща към [[Олдъс Хъксли]], негов познат и публичен защитник на употребата на тези вещества за терапевтични цели. Хъксли предлага термина „фанеротим”„фанеротим“, произлизащ от гръцките думи "проява"„проява“ (φανερός) and "ум"„ум“ (θυμός).
 
В писмото си до Озмънд Хъксли пише:
Вземи щипка психеделик.“}}
 
Озмънд се спира на този термин, защото е „ясен, благозвучен и ненатоварен с други асоциации”асоциации“.
 
Озмънд се спира на този термин, защото е „ясен, благозвучен и ненатоварен с други асоциации”.
 
== История ==
[[Тимъти Лиъри]], също като Олдъс Хъксли, е известен привърженик на употребата да психеделици. Въпреки това двамата се различават в мнението си за това, до каква степен трябва да бъдат употребявани сред обществото. Лиъри разпространява идеята за психеделиците като имащи способността да лекуват най-различни състояния, а Хъксли твърди, че трябва да бъдат използвани само от хора на изкуството и от интелектуалния елит.
 
Употребата на психеделиците става широко разпространена в модерната Западна култура, главно в [[Съединени американски щати|Съединените щати]] и [[Великобритания]] в средата на 60-те години на 20. век. Движението е основано от [[Майкъл Холингсхед]], който пристига от [[Лондон]] в щатите през 1965 като пратеник на Психеделичното движение, за да разпространява идеите му. [[Лятото на любовта]] през 1967 и разпространението на [[хипи]] културата довеждат до популяризирането на психеделията в [[Популярна култура|популярната култура]]. Нови пробуждания на движението се наблюдават и до днес.
 
== Съвременна употреба ==
След 60-те терминът „психеделия”„психеделия“ придобива по-широка употреба и започва да се използва за описване на почти всичко, включващо [[Абстракция|абстрактност]] и множество ярки цветове, подобни на тези, видими по време на халюцинации. Вследствие на тези нови значения, за синоним е предложен терминът „ентеоген”„ентеоген“ и употребата му започва да нараства. Въпреки това думата „ентеоген”„ентеоген“ се свързва с употребата на веществата за религиозни и духовни цели, а „психеделик”„психеделик“ се използва за описване на лечебната и психотерапевтичната им употреба. В науката се използва терминът [[Халюциноген|„халюциноген”„халюциноген“]].
 
== В попкултурата ==
В края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век много художници изобразяват психеделичното преживяване в картини, графики и илюстрации с ярки цветове и анимации, за да създадат усещане за изменение на съзнанието. Контракултурата на фолк музиката често използва психеделичен дизайн за плакатите си по времето на ''Лятото на любовта'' и по този начин популяризира стила. Плакатите на [[Питър Макс]] разпространяват изкуството сред студенти.
 
Пример за психеделичен стил е картината на [[Мати Кларвейн]] “Възвестяване”„Възвестяване“, използвана за обложка на албума на [[Карлос Сантана|Сантана]] „Абраксас”„Абраксас“ (1970). Обложката на албума на [[Пинк Флойд]] „A Saucerful of Secrets”Secrets“ (1968) е също психеделична.
 
В днешни дни компютърните графики се използват за създаване на психеделични изображения.
 
== Психеделични фестивали ==
Психеделичните фестивали събират любителите на тази музика и изкуство заедно в едно общо психеделично преживяване. Тези фестивали подкрепят идеала за любов, мир, обединение и уважение. Подобни фестивали са „Boom”„Boom“ в [[Португалия]], [[Бърнинг Мен|„Бърнинг Мен”Мен“]] в [[Невада]] и “Symbiosis„Symbiosis Gathering”Gathering“ в [[Калифорния]].
 
== Музика ==
Психеделия описва категория в рок музиката, наречена психеделичен рок. Психеделия се свързва още с визуалните изкуства, модата и културата в края на 60-те, с хипитата и квартала [[Haight-Ashbury]] в [[Сан Франциско]], Калифорния.
 
Една от първите употреби на термина в музиката е в “Hesitation„Hesitation Blue”Blue“ на фолк групата [[Holy Modal Rounders]] през 1964. Първата рок група, която го използва, е [[13th Floor Elevators]] в албума си the Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators От 1966. Психеделия набира популярност през 1967 г. по време на "Лятото„Лятото на любовта"любовта“ и въпреки че се асоциира главно със [[Сан Франциско]], скоро се разпространява из целите щати и по света.
 
Контракултурата на 60-те има силно влияние върху популярната култура от 70-те. По-късно се свързва с [[Електронна музика|електронната]] денс музика или [[рейв музика]]та, позната като [[психеделичен транс]].

Навигация