Разлика между версии на „Латерански договори“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
се явява ---> е; козметични промени
м (Bot: Automated text replacement (-Външни връзки +Външни препратки))
м (се явява ---> е; козметични промени)
[[КартинкаФайл:VaticanCity_Annex.jpg|thumbмини|220px|leftляво|Територията на Ватикана съгласно Латеранските договори]]
'''Латеранските договори''' са система от договори между [[Италия|италианската]] държава и [[Светия престол]]. Определят правата и привилегиите на католическата църква и положението ѝѝ в Италия. Подписан е на [[11 февруари]] [[1929]] в [[Латерански дворец|Латеранския апостолически дворец]] (Palazzo Laterano). Състоят се от договор, финансова конвенция и [[конкордат]].
 
Договорът:
* признава католицизма за "единствена държавна религия" на Италия (т. 1); светския суверенитет на [[Светия престол]], вкл. по международни дела (т. 2);
* формално признава на [[Ватикана]] статут на суверенна територия, управлявана от Светия Престол, формално наречен Ватикан — Град Ватикан (''Città del Vaticano''), границите на които са определени от план, приложен към договора (т. 3).
 
Конкордатът определя правата и привилегиите на католическата църква в Италия, държавата определя за неработни 10 дни, в които има църковни празници, а също и неделите (т. 11); епископите са верни на краля на Италия, като държавен глава (т. 20).
 
През [[1969]] г. палатата на депутатите приема закон, разрешаващ развода; така този закон фактически отменя т. 34 от конкордата.
 
Съглашенията са преразгледани през [[1984]], главно в частта им, че католицизмът се явявае господстващата религия в Италия.
 
== Външни препратки ==

Навигация