Свети престол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Светия престол)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на престол.

Светият престол (на латински: Sancta Sedes; на италиански: Santa Sede) e епископската юрисдикция на Католическата църква в Рим.

Върховенството на Рим прави неговия епископ световен лидер на църквата, по-известен като Папата. Светият престол е висш орган на Католическата църква и тялото на централното управление на Католическата църква.

Често неправилно наричан като „Ватикана“, Светият престол не е едно и също с държавата град Ватикан, създадена едва през 1929 г.; Светият престол, Римската епархия, датира от епохата на ранното християнство. Светият престол представлява юридическо лице, докато Ватикан е пространството, на което се намира основната част от административните постройки и служби на Светия престол. Де юре и де факто субект на международното право е именно Светият престол като цяло, а не Ватиканът. Светият престол не представлява нито минидържава, нито свободен град, той също е особен субект на правото, подобен на тях, но единствен по рода си, притежаващ определени характеристики на държавите, но не и всички тях[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. По подробно за Светия престол и Ватикана вж. Видин, Бл. – „Международно публично право. Обща част“ – ИК СОФИ-Р и УИ „Св. Климент Охридски“, София, 1999, с. 143-146