Разлика между версии на „Музикален стил“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
без изпуснат интервал преди точка; козметични промени
м (Робот Добавяне {{без източници}})
м (без изпуснат интервал преди точка; козметични промени)
{{без конкретни източници}}
 
'''Музикален стил''' е понятие, отнасящо се до образната система от изразни средства, обуславящи идейното съдържание на едно музикално произведение и отразяващи неговите естетически възгледи. Понятието има тесен и широк смисъл и често погрешно музикалният стил се свързва с понятието [[музикален жанр]]. В тесен смисъл музикалният стил е набор от изразни средства присъщи на даден творец или музикална епоха, напр. композиторския стил на [[Панчо Владигеров]], или стилистиката на [[Барок]]овата епоха в музиката . В широк смисъл стиловете са прикрепени към музикалните жанрове и отразяват спецификата на времето, напр. туист е стил, възникнал в началото на 60-те години и е стилова принадлежност към жанра [[попмузика]].
 
== Жанрова принадлежност на музикалните стилове ==
'''Камерната музика''' условно се подразделя на инструментална и вокална.
 
* '''Вокална камерна музика'''
Вокалната камерна музика има традиции още в докласическата епоха в творчеството на италианските майстори от XVI и XVII век.
 
Класически построените стихотворения се състоят от куплети, всеки от които може да представлява четиристишие. В повечето случаи на всеки куплет може да съответства завършен дял от песента. В резултат на това, куплетите стават основна смислова единица, на която се гради цялата песен. оттук произлиза понятието куплетна песен или куплетна форма. В резултат на това песента може да бъде построена по следния начин:
 
* Първи куплет – първи дял на песента (а)
* Втори куплет – втори дял на песента (b)
* Трети куплет – повторение на музиката от първия дял, но с нов текст
* Четвърти куплет – повторение на музиката от втория дял, но с нов текст
 
Между основните дялове на песента може да има свързващи моменти, преходи, които са поверени на съпровождащия инструмент или оркестър, а също и въведение и заключение.

Навигация