Разлика между версии на „Рап“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
замяна с n-тире
м (Премахнати редакции на 185.95.249.144 (б.), към версия на Vodenbot)
Етикет: Отмяна
м (замяна с n-тире)
Рап музиката навлиза в България още преди 1989 г., но, поради липса на специфичната за нея социална среда (липса на явно социално разслоение, липса на видима масова мизерия сред населението, расова еднородност и сравнително високо образование), а също и масовото непознаване на английския език, български групи не се изявяват сериозно в този жанр. Тази музика остава по танцувалните клубове, по онова време наричани "дискотеки", по името на господстващия танцувален жанр по онова време. Поради по-ефектната си външна изява рап музиката през 1980-те в България се асоциира с брейка (брейк денс, break dance). Широко са разпространени клубове и школи по брейк, които отпърво са отречени от тоталитарната социалистическа власт, но после поощрявани с цел канализиране на присъщата младежка енергия в посока на спортни (акробатични) занимания (за каквото се приема тогава брейкът).
 
Първите години на 1990-те бележат застой в развитието на рап музиката в България. Първоначалното натрупване на капитали, духовната и материална мизерия и масовият разпад на предишните обществени идеали довеждат до поява на социално разслоение, пълзяща неграмотност, потиснати и бедни младежи - хранителна среда за рап музика и други субкултури явления, като наркомания (нещо, практически непознато преди 1989 г.).
Появяват се спорадично рап изпълнители като "Гумени глави", Мишо Шамара и Ванко Едно.
Едва към края на 1990-те се появяват първите успешни рап изпълнители - "Ъпсурт".Това съвпада с окончателното социално-политическо омизерявеане на широки части от младежта.
Следващ етап е рапът в България като развита музикална индустрия.
Известни съвременни български изпълнители са Спенс, F.O., Hoodini, Dim4ou, 42, Секта, Wosh MC и други

Навигация