Шкодренско езеро: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 27: Ред 27:
| общомедия =
| общомедия =
}}
}}
{{без източници|09:48, 29 ноември 2018 (UTC)}}
[[Файл:Skadarsko Ezero na razglednica od 1920ti.jpg|мини|Шкодренско езеро в 1920 г.]]


'''Шкодренското езеро''' или '''Скадърското езеро''' е най-голямото [[езеро]] на [[Балканския полуостров]] с обща площ 391 км². Намира се на границата на [[Черна гора]] и [[Албания]]. Носи името на съседния град [[Шкодра]], Северна Албания.
'''Шкодренското езеро''', или '''Скадърско езеро''', е най-голямото [[езеро]] на [[Балканския полуостров]] с обща площ 391 км².


Намира се на границата на [[Черна гора]] и [[Албания]]. По-голямата част от езерото е разположена на територията на Черна гора. Носи името на съседния град [[Шкодра]], Северна Албания.
По-голямата част от езерото се намира на територията на Черна гора. Езерото е разположено в [[котловина]]. В него се влива река [[Морача]]. Изтича се през дългата 32 км река [[Бояна (река)|Бояна]] в [[Адриатическо море]].
[[Файл:Skadarsko Ezero na razglednica od 1920ti.jpg|мини|ляво|Шкодренско езеро в 1920 г.]]

Езерото е разположено в [[котловина]]. В него се влива река [[Морача]]. Изтича се през дългата 32 км река [[Бояна (река)|Бояна]] в [[Адриатическо море]].


Черногорските брегове на езерото и територията в непосредствена близост до тях са обявени за национален парк през [[1983]] г. По езерото са локализирани някои от най-големите птичи колонии в [[Европа]], като се срещат 270 вида [[птици]].
Черногорските брегове на езерото и територията в непосредствена близост до тях са обявени за национален парк през [[1983]] г. По езерото са локализирани някои от най-големите птичи колонии в [[Европа]], като се срещат 270 вида [[птици]].

Версия от 09:48, 29 ноември 2018

Шкодренско езеро
Liqeni i Shkodrës
Скадарско језеро
Езерото край с. Широке, Албания
Езерото край с. Широке, Албания
42.1814° с. ш. 19.309° и. д.
Местоположение в Албания
Местоположение Албания
Черна гора
ПритоциМорача
ОттокБояна
Дължина43 km
Ширина26 km
Площ475 km2
Дълбочина44 m
Воден обем1.93 km3
Надм. височина5 m
Водосб. басейн5490 km2
Шкодренско езеро в Общомедия

Шкодренското езеро, или Скадърско езеро, е най-голямото езеро на Балканския полуостров с обща площ 391 км².

Намира се на границата на Черна гора и Албания. По-голямата част от езерото е разположена на територията на Черна гора. Носи името на съседния град Шкодра, Северна Албания.

Шкодренско езеро в 1920 г.

Езерото е разположено в котловина. В него се влива река Морача. Изтича се през дългата 32 км река Бояна в Адриатическо море.

Черногорските брегове на езерото и територията в непосредствена близост до тях са обявени за национален парк през 1983 г. По езерото са локализирани някои от най-големите птичи колонии в Европа, като се срещат 270 вида птици.

Външни препратки