Направо към съдържанието

Джоузеф Мерик: Разлика между версии

117 байта добавени ,  преди 3 години
редакция без резюме
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение Редакция чрез приложение за Android
}}
 
'''Джоузеф Мерик''' ({{lang|en|Joseph Carey Merrick}}) е англичанин, станал популярен по света като „Човекът-слон“ поради [[Вроден дефект|вродени дефекти]]. Понякога неправилно е наричан Джон Мерик. Точната диагноза, довела до деформациите му, не е изяснена.
 
Постоянно прогресиращата му [[урод]]ливост попречва да си намери нормална работа, той побягва от дома си, където също не среща симпатия и е нает в [[цирк]]а, където получава прозвището „човекът-слон“. След известно време обаче е захвърлен в непознат град без пари. Над него се смилява хирургът Фредерик Тривс (''Frederick Treves''), заинтересован от необичайния пациент и готов да му помогне. Той го взима под своя опека и му осигурява стая в Кралската болница в [[Лондон]].
Човекът-слон умира на 27 години при нещастен случай.
 
През [[1980]] година излиза филмфилмът „[[Човекът слон]]“ (''The Elephant Man''), който е по действителния случай. Във видеоклипа си „Leave Me Alone“ [[Майкъл Джаксън]] танцува заедно с "копие" на скелета на Джоузеф Мерик, поради слуховете на медиите, че краля на попа иска да купи останките на човека-слон, които той дълбоко презира.
 
== Източници ==