Разлика между версии на „Тангра (радио)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
++
(++)
(++)
'''Тангра''' e [[България|българска]] [[радиостанция]] за рок музика, излъчвала в ефир от 8 декември 1992 г. до 1 април 2003 г.<ref name="predavatel.com">[http://www.predavatel.com/bg/istoriya/radio-tangra Радио Тангра на predavatel.com]</ref><ref name="litclub">[http://litclub.bg/archiv/broi38/tangra.htm Литературен клуб - Рок радио “Тангра”, Емилиян Николов, 2001 г.]</ref> Тя една от първите частни български радиостанции, и първото, специализирано като музикално радио за рок музика<ref name="litclub"/>. Радоистанцията се излъчва основно в [[София]] на честота 96.7 MHz<ref name="predavateltangramegarock">[http://www.predavatel.com/bg/radio/tangramegarock Тангра Мега Рок на predavatel.com]</ref>, а в началото на на 2003 г. за кратко започва излъчване в седем града в страната<ref name="predavatel.com"/><ref name="radiotangrastart">[http://www.radiotangra.com/news/read/10209.html www.radiotangra.com - РОК РАДИО ТАНГРА стартира на ДНЕШНИЯ ДЕН преди 18 години]</ref>.
 
Радио „Тангра“ е основано през 1992 г. от [[Кирил Маричков]], музикант от група [[Щурците]] и [[Константин Марков (музикант)|Константин Марков]], основател и басист на рок група [[Тангра (група)|Тангра]]<ref name="predavatel.com"/>. През 1998 г. радиото се обявава в подкрепа на българската музика и излъчва по три български песни на час<ref name="litclub"/>. През 1999 г. се превръща в първото радио само за рок музика, известно като [[рок]]-[[радио]] „Тангра“, като събитието се отбелязва с голям концерт пред НДК<ref name="litclub"/>.
 
Радиостанцията съществува малко повече от десет години, когато е закупена от [[Дарик радио]] през 2003 г. и на нейните честоти се появява спортното радио „[[Гонг (радио)|Гонг]]“<ref name="radiotangrastart"/><ref>[https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2003/03/30/58019_/ Дневник - Рок радио "Тангра"„Тангра“ се трансформира в спортна станция „Гонг“]</ref>. Според Кирил Маричков, основната причина за закриване на радиостанията е липсата на рентабилност на станциите, излъчващи извън София и липсата на приходи от реклама<ref name>[https://www.werock.bg/publikatzii/interviuta/interviu-s-kiril-marichkov-ot-shturtzite?id=45&int=1 WeRock.bg - Интервю с Кирил Маричков]</ref>. Като следствие на това, българските радиослушатели са лишени от станция, която да съсредоточава вниманието си върху рок музиката основно. Това продължава до [[2006]] година, когато се появява онлайнв радио „Тангра Мега Рок“, което е идеен наследник на радио Тангра<ref name="predavateltangramegarock"/><ref name="radiotangrastart"/>. Друго ефирноефир рок радио „Z-rock“, в чийто екип са двама души, работили дълго време и в радио „Тангра“ - [[Спас Шурулинков]] и [[Марио Събев]], известен като [[Буги Барабата]] е радио „Z-rock“, което също започва излъчване през 2006 г.<ref>[http://www.predavatel.com/bg/radio/z-rock Z-rock на predavatel.com]</ref>. Идеен наследник на радио „Тангра“ е онлайн радио „Тангра Мега Рок“, основано през 2006 г. от Васил Върбанов, дългогодишен водещ в ефира на радио „Тангра“<ref name="predavateltangramegarock"/><ref name="radiotangrastart"/>.
 
== Външни препратки ==
 
[[Категория:Радиостанции в България]]
{{радио-мъниче}}
{{българия-мъниче}}

Навигация