Направо към съдържанието

Гонг (радио)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Гонг.

Гонг
Стартиране28 юли 2003 г.
Закриване1 май 2007 г.
Страна България
Езикбългарски
Честоти

Радио „Гонг“ е бивша българска радиостанция, която излъчва от 2003 до 2007 г. на УКВ в осем от най-големите градове в страната. Станцията стартира на 28 юли 2003 г., след като Дарик Радио става собственик на Рок-радио Тангра. Гонг, дотогава спортно предаване по Дарик Радио, става основа на програмата и дава името на новата радиомрежа.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 2003 – 2006 г. радио „Гонг“ е продължител на едно от най-популярните спортни предавания в българския радио-ефир — Спортно шоу „Гонг“ на Дарик Радио, което съществува от 1993 г. Главен редактор и основен двигател на радиопрограмата „Гонг“, както и на радиостанцията „Гонг“ е спортният журналист Томислав Русев. Водеща е спортната и най-вече футболната тематика, но в 24-часовата програма има и музика, игри с обратна връзка със слушателите и авторски предавания.

„Гонг“ даде възможност за появата, израстването и налагането на популярни сред любителите на спорта днес журналисти като Валентин Грънчаров, Ирина Цекова, Пламен Иванов, Николай Александров и др. Многократно в своята история, „Гонг“ е бил медиен партньор на най-значимите спортни и културни събития в България.

През лятото на 2006 г. Радио „Гонг“ е закупено от ирландската медийна група Communicorp Inc. Фирмата е най-големият радио-оператор в Европа, а в България е собственик на радиостанциите Радио 1, БГ Радио, Радио NRJ, Радио Нова, Ретро радио и Радио Гонг.

Интересни са прословутите им дебати на тема ЦСКА – Левски, между Николай Александров единствения „червен“ от едната страна и Томислав Русев и Валентин Грънчаров от другата, който са заклети левскари.

На 7 декември 2006 г. Томислав Русев, заедно с целия си екип напускат радиостанцията и Спортно шоу „Гонг“ продължава да се излъчва само на честотите на Българското национално Дарик Радио. На 1 май 2007 г., на честотите на Радио Гонг започна излъчване музикалната радиостанция с попфолк програма „Радио Вероника“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]