Николай Александров (журналист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Николай Александров.

Николай Александров
български журналист
Николай Александров 
Роден: 28 август 1973 г. (44 г.)

Николай Александров е български спортен журналист, работещ в Дарик Радио от (1997), главен редактор на спортният сайт www.gong.bg (2007). Периодично е водещ на Спортно шоу „Гонг“. Негова съпруга е Поля Александрова.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Николай Александров е роден на 28 август 1973 година в София. Учи последователно във Френската гимназия, 127-мо СОУ, и 22-ро СОУ. След завършване на средното образование е приет във ВИТИЗ, където се дипломира в специалността „Кинознание и Драматургия“.

Започва работа в частното национално радио „Дарик“, където с колегите си Светлин Давидов и Теодора Славова води музикалното предаване „Четиримата мускетари“, което се излъчва всяка събота вечер. След време преминава от музикалните предавания към спортната журналистика, ставайки част от Спортно Шоу „Гонг“.

Присъствието му в Дарик радио продължава дори след като екипът на Томислав Русев напуска радиото на 17 юли 2003 г., за да създаде второто в България спортно радио. Новата радиостанция „Гонг“ стартира в края на месец юли 2003 година, заемайки честотата на радио „Тангра“. От 2003 до 2006 г. е зам. главен редактор на радиоГонг“. Работи в тандем със създателя на спортно шоу „Гонг“ Томислав Русев. Александров и Русев бяха дългогодишни коментатори на мачове от Шампионската лига, излъчвани по bTV.

От самото му създаване и старта му през февруари 2007 година, Ники Александров е главен редактор на сайта Gong.bg.

Николай Александров е известен привърженик на ЦСКА (в предаването отговаря за „червения“ клуб). Списва дълги години авторска страница във вестникСтандарт“, където детайлно анализира българското футболно първенството. Публикува редовно коментари и анализи във вестник „7 дни спорт“.

Отразява редица големи футболни първенства, сред които Евро 2000, Световните футболни финали в Япония и Южна Корея 2002 и в Германия 2006, Европейските първенства в Португалия 2004 и Швейцария и Австрия 2008, както и други значими спортни събития (финали в Шампионската лига, финали в турнира за купата на УЕФА, мачове на националният ни тим и други).

От много години редовно отразява подготвителните лагери на ЦСКА. През месец юли 2008 година Александров бе поканен за коментар в ефир на забавното предаване по Нова телевизия „Дупка в стената“.

От август 2008 година започва и редовни футболни анализи в българската версия на популярното мъжко списание „Playboy“.

През ноември 2007 година Николай Александров печели наградата за спортна журналистика „Братя Ексерови“ в раздел „Радио“.

През месец ноември 2009 година, сайтът Gong.bg спечели наградата на публиката в раздел „Медии“ в 10-то юбилейно издание на „БГ Сайт“.

От началото на 2010 година Ники Александров вече има и различни по тематика спортни и футболни коментари и анализи в обновената версия на българското издание на списание „Max“.

От месец февруари 2011 година започна редовни анализи и коментари всеки петък на страниците на най-популярния в момента спортен в-к „Тема спорт“.

На 15 октомври 2011 година в ефира на ТВ7, като част от предаването „Факторът Кошлуков“ започва редовното участие на Ники Александров в тандем с колегата му от Дарик Радио Иво Райчев. Двамата правят интересната спортна рубрика „Пред банята“ с продължителност 60 минути. Нейното име е взето назаем от едноименното предаване, излъчвано преди години по радио Гонг. От началото на месец март рубриката се трансформира в самостоятелно предаване в понеделник вечер с продължителност 90 минути. В ефира на ТВ7 Александров и Райчев представят най-любопитните спортни и футболни събития от предишните няколко дни.

В началото на 2013 година в екипа на „Пред банята“ влиза и Томислав Русев, а предаването се развива и с петъчно издание, наречено „Преди банята“.

В началото на месец юни 2015 година стартира спортното предаване „Гол“ в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR, където Ники Александров продължава своето партньорство с Русев и Касабов. Предаването се излъчва всеки понеделник от 22.00 ч.

От средата на 2016 година Александров, заедно с Томислав Русев започват видео-блога "Без бутонки", който има по два епизода седмично.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]