Направо към съдържанието

Валентин Грънчаров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Валентин Грънчаров
български спортен журналист
В. Грънчаров през 2013 г.
В. Грънчаров през 2013 г.

Роден
15 април 1963 г. (61 г.)

Валентин Грънчаров е български спортен журналист, един от водещите на Спортно шоу ГОНГ, което се излъчва по националното Дарик Радио.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Грънчаров е роден на 15 април 1963 година, в гр. София. Завършва 7-а гимназия в столицата, а по-късно, след като отбива военната си служба, учи в Софийския университет, където завършва висшето си образование със специалност „география“[1]. През 1993 година завършва и УНСС със специалност „Стопанско управление“.

През 1989 г. започва работа като учител в софийския квартал „Ботунец“, преподавайки география в Техникум по металургия. Става заместник-директор на столичното 85-о СОУ в квартал „Враждебна“. Започва да се занимава със спортна журналистика в средата на 90-те години, като работи в редакцията на националния спортен всекидневник „Народен Спорт“ от 1995 година.

Журналистика[редактиране | редактиране на кода]

През 1996 година става част от най-популярното спортно радио предаване Спортно шоу ГОНГ, където работи заедно с Томислав Русев, Николай Александров и др. Поканен е да отразява новините за ПФК ЦСКА (София), което и прави в продължение на няколко години, въпреки че Грънчаров е известен с пристрастията си към друг столичен тим – този на ПФК Левски (София). С екипа е удостоен за „Спортна медия на годината“.

Става част от просъществувалото за кратко Спортно радио „ГОНГ“, в което е част от началото до края на радиото, което за кратко се превръща в едно от най-популярните радио станции. През лятото на 2006 г. Радио „Гонг“ е закупено от ирландската медийна група Communicorp Inc. Фирмата е най-големият радио-оператор в Европа, а в България е собственик на радиостанциите „Радио 1“, „БГ Радио“, „Радио NRJ“, „Радио Нова“, „Ретро радио“ и Радио Гонг. На 7 декември 2006 г. Томислав Русев, заедно с целия си екип напускат радиостанцията и Спортно шоу „Гонг“ продължава да се излъчва само на честотите на Българското национално Дарик Радио.

Става известен с коментарите си на живо на родни отбори както в българското първенство, така и при участията им в международни турнири. Отразява и на националния тим на България. Отразява за българския ефир представянето на националите по време на световното първенство по футбол във Франция 1998 година, както и на Европейското първенство в Португалия 2004 година. С националите е и в Япония за турнира „Кирин къп“, когато начело на отбора е треньорът Христо Стоичков.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Освен спорта, Грънчаров е запален по фотографията, като често отразява и събития от политиката и др.

Семеен е има една дъщеря.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. radio.dariknews.bg, архив на оригинала от 2 декември 2013, https://web.archive.org/web/20131202235219/http://radio.dariknews.bg/?page=person&id=52, посетен на 26 ноември 2013