Разлика между версии на „Физик“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Нов ключ за Категория:Физици: „ “, ползвайки HotCat
м (Нов ключ за Категория:Физици: „ “, ползвайки HotCat)
[[FileФайл:Albert Einstein 1947.jpg|thumbмини|200px200п|[[Алберт Айнщайн]], един отсред най-големите физици, развил [[теорията на относителността]]]]
'''Физикът''' е учен, който изучава [[физика]].
 
Обучението за професията физик се дава във висшите училища – във факултети по физика или естествени науки, в обща специалност Физика или във физични подспециалности.
Обучението на професията физик се дава в [[университет]]ите, във факултетите по физика, в различни специалности, основните от които са [[теоретична физика|теоретичната физика]] и [[експериментална физика|експерименталната физика]]. Двете специалности включват запознаване с теорията на физиката, но докато експерименталният физик изследва своите хипотези чрез експеримент, теоретичният физик се опитва да обясни резултатите от експериментите с помощта на [[математически модел]] и да предостави прогнози за резултатите от бъдещи експерименти. Теоретичният физик може да разработва [[Софтуер|компютърни програми]] за извършване на тежки числени [[симулация|симулации]] или изчисления (обикновено за решаване на математически проблеми, които не могат да бъдат анализирани аналитично), докато експерименталният физик може да разработва нови измервателни уреди и методи за провеждане на експерименти. Експерименталните физици също използват компютъра за провеждане на симулации на експерименти, обработка на резултатите от експерименти, калибриране на измервателните уреди и взаимодействие със сложни измервателни устройства, обикновено използващи компютри.
 
ОбучениетоОсновните нафизични професията физик се дава в [[университет]]ите, във факултетите по физика, в различни специалности, основните от коитоподспециалности са [[теоретична физика|теоретичната физика]] и [[експериментална физика|експерименталната физика]]. Двете специалности включват запознаване с теорията на физиката, но докато експерименталният физик изследва своите хипотези чрез експеримент, теоретичният физик се опитва да обясни резултатите от експериментите с помощта на [[математически модел]] и да предостави прогнози за резултатите от бъдещи експерименти. Теоретичният физик може да разработва [[Софтуер|компютърни програми]] за извършване на тежки числени [[симулация|симулации]] или изчисления (обикновено за решаване на математически проблеми, които не могат да бъдат анализирани аналитично), докато експерименталният физик може да разработва нови измервателни уреди и методи за провеждане на експерименти. Експерименталните физици също използват компютъра за провеждане на симулации на експерименти, обработка на резултатите от експерименти, калибриране на измервателните уреди и взаимодействие със сложни измервателни устройства, обикновено използващи компютри.
 
[[Категория:Физици]]
[[Категория:Професии в областта на науката и технологиите]]
[[Категория:Физици| ]]

Навигация