Уикипедия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение Разширена мобилна редакция
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение Разширена мобилна редакция
Ред 1: Ред 1:
Георги Котев плувец Аз съм Георги Котев български плувец, през 2018 година съм преплувал маратона "Археология" Бяла, за време 00:37:48'12, в стил бруст и съм победил плувецът Александър Александров и най-добрият от Бяла през 2018 година. Аз съм роден в София на 28 септември 1990 г., когато бях 14 години съм започнал да плувам в басейн мадара.
Георги Котев плувец Аз съм Георги Котев български плувец, през 2018 година съм преплувал маратона "Археология" Бяла, за време 00:37:48'12, в стил бруст и съм победил плувецът Александър Александров и най-добрият от Бяла през 2018 година. Аз съм роден в София на 28 септември 1990 г., когато бях 14 години съм започнал да плувам в басейн мадара.


роден 28.09.1990 година
== Характеристики ==
София, БАз съм Георги Котев български плувец, през 2018 година съм преплувал маратона "Археология" Бяла, за време 00:37:48'12, в стил бруст и съм победил плувецът Александър Александров и най-добрият от Бяла през 2018 година. Аз съм роден в София на 28 септември 1990 г., когато бях 14 години съм започнал да плувам в басейн мадара.
[[image:Jimmy_Wales_in_August_2006.jpg|thumb|200px|left|[[Джими Уейлс]]]]
националност Българин
Девизът на Уикипедия е „Свободната енциклопедия, която всеки може да редактира“, а дефиницията, която ѝ дава нейният основател [[Джими Уейлс]], е „опит да се създаде и разпространи свободна енциклопедия с възможно най-високо качество до всеки човек на планетата на собствения му език“. Тя се разработва на сайта wikipedia.org чрез [[компютърна програма]], наречена „[[уики]]“. Името „Уикипедия“ е измислено от [[Лари Сангър]].<ref>[http://www.youtube.com/watch?v=2c9mRKFy5fU How I started Wikipedia], презентация на Лари Сангър</ref>

В [[Интернет]] съществуват или са съществували и други енциклопедични проекти. В някои от тях се използват традиционни редакционни политики и важи идеята за [[интелектуална собственост]] върху продукта, например в писаната от експерти [[Станфордска философска енциклопедия]], както и във вече несъществуващата ''[[Нюпедия]]''. По-неофициални сайтове като [[Х2Г2]] или [[Евритинг2]] служат за общи упътвания, статиите в които са писани и контролирани от отделни хора. Проекти като Уикипедия, [[Суснинг.ну]] и [[Enciclopedia Libre]] са уикита, в които статиите се разработват от много автори и няма формален процес на проверка. Така по брой статии и брой думи Уикипедия се превръща в най-голямото енциклопедично уики. За разлика от много други енциклопедии, нейното съдържание е лицензирано под свободния лиценз [[Криейтив Комънс|Криейтив Комънс&nbsp;– Признание&nbsp;– Споделяне на споделеното]].

Уикипедия има набор от политики, определящи типовете информация, подходящи за включване в статиите. Тези политики често биват цитирани във вътрешни за Уикипедия дискусии, когато се обсъжда дали дадена информация трябва да бъде добавена, променена, преместена в сроден проект или дори изтрита.


== Свободно съдържание ==
== Свободно съдържание ==

Версия от 00:59, 9 януари 2020

 Георги Котев   плувец          Аз съм Георги Котев български плувец, през 2018 година съм преплувал маратона "Археология" Бяла, за време 00:37:48'12, в стил бруст и съм победил плувецът Александър Александров и най-добрият от Бяла през 2018 година. Аз съм роден в София на 28 септември 1990 г., когато бях 14 години съм започнал да плувам в басейн мадара.

роден 28.09.1990 година София, БАз съм Георги Котев български плувец, през 2018 година съм преплувал маратона "Археология" Бяла, за време 00:37:48'12, в стил бруст и съм победил плувецът Александър Александров и най-добрият от Бяла през 2018 година. Аз съм роден в София на 28 септември 1990 г., когато бях 14 години съм започнал да плувам в басейн мадара. националност Българин

Свободно съдържание

Уикипедия се води от идеята за безпристрастност.

От създаването си през 2001 година до средата на 2009 година Уикипедия е лицензирана под Лиценза за свободна документация на ГНУ (ЛСДГ или GFDL) – един от първите и понастоящем много копилефт лицензи за авторско право, които позволяват разпространение, създаване на производни работи и търговска употреба на съдържанието, при изрично упоменаване на имената на авторите и при условие, че съдържанието продължава да бъде достъпно под същите условия (т.е. свободно лицензирано).

С проведено общностно гласуване през юни 2009 година е взето решението да се мигрира от GFDL към по-олекотения в някои отношения, но също така свободен копилефт лиценз Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното с някои допълнителни условия за ползване, осигуряващи приемственост на създаденото до този момент съдържание.

Лицензът и условията за ползване на Уикипедия позволяват съдържанието ѝ да бъде копирано, променяно разпространявано в оригинален или модифициран вид, и използвано за всякаква, включително комерсиална употреба. Въпреки че това важи с пълна сила за текстовете в Уикипедия, голяма част от изображенията, аудио- и видео-документите, които илюстрират текстовете могат да бъдат качени под други свободни лицензи, а в някои езикови версии на Уикипедия е позволена употребата и на несвободна мултимедия, качена с уговорката за т.нар. „честна употреба“ (fair use), например корпоративни емблеми, части от песни, обложки на дискове, корици на книги, плакати и други материали с промоционално съдържание. Известна част от версиите на Уикипедия и други нейни сродни проекти обаче приемат само напълно свободно съдържание.

Уикипедия се използва от медии, учени и други като отправна точка при търсене на информация и ресурси. Информационни агенции редовно цитират Уикипедия като източник. Според списъци, правени от редакторите на Уикипедия, нейните статии са най-често цитирани в новинарски медии. По-рядко към данните в нея се прибягва в научни изследвания, книги, конференции и съдебни дела. Например канадският парламент споменава статията на Уикипедия за еднополови сватби в списъка за „странична литература“ в Проектозакон C-38. Неизчерпателни списъци са правени от уикипедианци в англоезичната версия на Уикипедия.

Версии на различни езици

емблема, използвана от 2003 до 2010 г.

Петте най-големи версии са написани, в низходящ ред, на английски, на немски, френски, полски и италиански. Общо, Уикипедия има 276 версии в различна степен на пълнота, с общ брой статии 15,5 милиона. Към 26 април 2024 г. българоезичната версия има 298 113 статии, като постига стохилядната статия Петралона (пещера) на 24 май 2010 година местно време. В Уикипедия потребителите могат да регистрират потребителско име с каквато азбука желаят, например кирилица.

Разноезичните версии работят независимо една от друга. Версиите не са обвързани със съдържанието на останалите версии и е необходимо единствено да се придържат към общите политики, като например „неутрална гледна точка“. Все пак, статии и изображения се споделят между версии на Уикипедия. Първото става с помощта на самоинициативни доброволци-преводачи, които понякога планират и координират усилията си с други уикипедианци, а второто – чрез хранилището за свободно лицензирано мултимедийно съдържание Общомедия.

Списък на версиите, подредени по брой статии, може да бъде намерен на Мета. Трябва да се има предвид обаче, че броят статии е доста неточен начин за сравняване качеството на отделните езикови версии. Например в някои версии на Уикипедия почти половината статии са мъничета, създадени автоматично от ботове.

Бележки


Вижте също

Външни препратки