Грудколуковица: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: „мини|Грудколуковица на цвете от род [[Иксия.]] '''Грудколуковица''' ({{l...“
 
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Картинка:Ixia20100227 15.jpg|мини|Грудколуковица на цвете от род [[Иксия]].]]
[[Картинка:Ixia20100227 15.jpg|мини|Грудколуковица на цвете от род [[Иксия]].]]
'''Грудколуковица''' ({{lang|la|bulbotuber}}) е видоизменено [[стъбло]], преходно образувание между [[грудка]] и [[луковица]]<ref name=Ботаника>Ботаника, Ташев А., Коларов Д., Дионис, ISBN 978-954-8496-36-4, стр.66</ref>. Макар че на външен вид прилича на луковица<ref name=Ботаника2/> в морфологично отношение стои по-близо до грудката, защото резервните вещества не се натрупват в листата, а в силно разрасналото се дънце<ref name=Ботаника/><ref name=Ботаника2>Стоянов К. & Райчева Цв. 2011-2017. Анатомия и морфология на растенията. Курс за самостоятелна подготовка на студентите от ОКС бакалавър</ref>. Представлява скъсено, надебелено стъбло, което на върха или в основата си има пъпки, от които се развиват [[лист]]а и [[цвят|цветове]]<ref name=Ботаника2/>. Отвън е обвито с остатъци от миналогодишни листа, в пазвите на които възникват нови грудколуковици или [[клон]]ки. От долната страна притежава с добавъчни [[корен]]и<ref name=Ботаника2/>.
'''Грудколуковица''' ({{lang|la|bulbotuber}}) е видоизменено [[стъбло]], преходно образувание между [[грудка]] и [[луковица]]<ref name="Ботаника">Ботаника, Ташев А., Коларов Д., Дионис, ISBN 978-954-8496-36-4, стр.66</ref>. Макар че на външен вид прилича на луковица<ref name=Ботаника2/> в морфологично отношение стои по-близо до грудката, защото резервните вещества не се натрупват в листата, а в силно разрасналото се дънце<ref name=Ботаника/><ref name=Ботаника2>Стоянов К. & Райчева Цв. 2011-2017. Анатомия и морфология на растенията. Курс за самостоятелна подготовка на студентите от ОКС бакалавър</ref>. Представлява скъсено, надебелено стъбло, което на върха или в основата си има пъпки, от които се развиват [[лист]]а и [[Цвят (ботаника)|цветове]]<ref name=Ботаника2/>. Отвън е обвито с остатъци от миналогодишни листа, в пазвите на които възникват нови грудколуковици или [[клон]]ки. От долната страна притежава с добавъчни [[корен]]и<ref name=Ботаника2/>.


Среща се при [[минзухар]], [[гладиола]]<ref name=Ботаника/>, [[мразовец]]<ref name=Ботаника2/>.
Среща се при [[минзухар]], [[гладиола]]<ref name=Ботаника/>, [[мразовец]]<ref name=Ботаника2/>.

Версия от 16:20, 15 март 2020

Грудколуковица на цвете от род Иксия.

Грудколуковица (на латински: bulbotuber) е видоизменено стъбло, преходно образувание между грудка и луковица[1]. Макар че на външен вид прилича на луковица[2] в морфологично отношение стои по-близо до грудката, защото резервните вещества не се натрупват в листата, а в силно разрасналото се дънце[1][2]. Представлява скъсено, надебелено стъбло, което на върха или в основата си има пъпки, от които се развиват листа и цветове[2]. Отвън е обвито с остатъци от миналогодишни листа, в пазвите на които възникват нови грудколуковици или клонки. От долната страна притежава с добавъчни корени[2].

Среща се при минзухар, гладиола[1], мразовец[2].

Литература

Бележки

  1. а б в Ботаника, Ташев А., Коларов Д., Дионис, ISBN 978-954-8496-36-4, стр.66
  2. а б в г д Стоянов К. & Райчева Цв. 2011-2017. Анатомия и морфология на растенията. Курс за самостоятелна подготовка на студентите от ОКС бакалавър