Тиландсия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тиландсия
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Житноцветни (Poales)
семейство:Бромелиеви (Bromeliaceae)
триб:Tillandsieae
род:Тиландсия (Tillandsia)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Тиландсия в Общомедия
[ редактиране ]

Тиландсия (Tillandsia) е род растения от семейство Бромелиеви. Произхожда от Северна и Южна Америка. В рода съществуват около 400 растителни вида.

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

Цветът на растението е бледорозов и израства от средата му. На височина достига до около 25 cm. Цъфти от септември до януари.

По края на розетката цъфтят и синьо-лилави цветове, за разтварянето на които е нужна голяма влажност. Растението е със слабо развити корени. Притежава високоспециализирани власинки, които са гъсто разположени върху листата. Ролята им е да поглъщат от въздуха влага и хранителни вещества, и също да защитава растението от прегряване и изсъхване, отразявайки част от слънчевата светлина.

Отглеждане в домашни условия[редактиране | редактиране на кода]

Тиландсиите са топлолюбиви растения. Отглеждат се на температури от 21 до 29 градуса през лятото и от 18 до 21 градуса през зимата.

През лятото се поливат веднъж на 2 – 3 дни, а зиме – веднъж в седмицата. Растението изисква висока влажност на въздуха, затова трябва ежедневно да се пръска с вода.

След цъфтежа растението-родител загива и постепенно от цветът му се променя от бледорозов до зелен и изсъхва. При правилни грижи от него се образуват нови розетки.

Tillandsia schiedeana