Тиландсия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тиландсия
Fille de l'air FR 2014.jpg
Tillandsia flabellata1.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Angiosperms Покритосеменни
клас: Monocots Едносемеделни
разред: Poales
семейство: Bromeliaceae Бромелиеви
род: Tillandsia Тиландсия
Научно наименование
Уикивидове Tillandsia
Linnaeus, 1753[1][2]
Подразделения
Над 600 вида
Тиландсия в Общомедия
Tillandsia schiedeana

Тиландсия (Tillandsia) е род растения от семейство Бромелиеви. Произхожда от Северна и Южна Америка. В рода съществуват около 400 растителни вида.

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

Цветът на растението е бледорозов и израства от средата му. На височина достига до около 25 cm. Цъфти от септември до януари.

По края на розетката цъфтят и синьо-лилави цветове, за разтварянето на които е нужна голяма влажност. Растението е със слабо развити корени. Притежава високоспециализирани власинки, които са гъсто разположени върху листата. Ролята им е да поглъщат от въздуха влага и хранителни вещества, и също да защитава растението от прегряване и изсъхване, отразявайки част от слънчевата светлина.

Отглеждане в домашни условия[редактиране | редактиране на кода]

Тиландсиите са топлолюбиви растения. Отглеждат се на температури от 21 до 29 градуса през лятото и от 18 до 21 градуса през зимата.

През лятото се поливат веднъж на 2-3 дни, а зиме – веднъж в седмицата. Растението изисква висока влажност на въздуха, затова трябва ежедневно да се пръска с вода.

След цъфтежа растението-родител загива и постепенно от цветът му се променя от бледорозов до зелен и изсъхва. При правилни грижи от него се образуват нови розетки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1, страница: 286, BHL Page ID: 358305, функция на източника: първо описание (на таксон)
  2. указано в: Genera Plantarum (5th edition), страница: 138, BHL Page ID: 651146