Спишка Нова Вес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Спишска Нова Вес)
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града в Словакия. За окръга вижте Спишка Нова Вес (окръг).

Спишка Нова Вес
Spišská Nová Ves
— град —
    Герб
Spišská Nová Ves panorama 01.JPG
Словакия
Red pog.png
Спишка Нова Вес
Кошицки край
Red pog.png
Спишка Нова Вес
Страна Флаг на Словакия Словакия
Край Кошицки край
Окръг Спишка Нова Вес
Площ 66,672 km²
Надм. височина 430 m
Население (2006) 38 357 души
575 души/km²
Основаване 1268 г.
Пощенски код 05201
Официален сайт mestosnv.sk
Спишка Нова Вес в Общомедия

Спишка Нова Вес (на словашки: Spišská Nová Ves, на унгарски: Igló, Игло, на немски: Neudorf, Нойдорф) е град в Словакия, Кошицки край. Населението му е около 37 000 души, от които близо 95% са словаци. Градът и околностите му са богати на историческо наследство и привличат голям брой туристи.

Първите сведения за човешко присъствие датират от неолита. Най-ранният засвидетелстван народ в околностите са келтите, които пренасят своите технологии за металообработване по земите на днешна Словакия. През 6 век сл. Хр. в района на града се установяват и първите славяни. През 10-ти век местните славяни попадат под властта на Великоморавия. Около 12 век между днешният център на града и улица Млинска се установява славянско селище под името Иглов. Около 100 години по-късно саксонски заселници създават свое селище под името Нойдорф, което постепенно се слива с Иглов в средата на 13 век. В следващите векове градът се превръща във важен търговски център с многото си ковачници и оръжейни, както и с други занаяти като пчеларство, лов и кожарство. През 1380 година градът получава статут на минно селище и разполага с най-големият уличен пазар в унгарското кралство.

През 16 век, благодарение на големия брой немци в града, лютеранството става водеща религия, а католоцизмът бива забранен. През 19 век започва постепенна механизация на местното производство. Освен металургичните продукти, в Спишка Нова Вес започват да се добиват камъни и петрол. Развива се текстилна промишленост. През 1894 е построена първата електроцентрала, а на търговско изложение през 1929 градът се прочува в цяла Словакия със своите качествени производства.

Днес градът е една от най-популярните туристически дестинации на Словакия както заради архитектурата и историята си, така и заради забележителностите в региона. Това са замъкът Спиш, средновековният град Левоча и националният парк Словашки рай.