Спиш (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Замък Спиш
Spišský hrad
Spis Castle - Slovakia.jpg
Изглед към замъка Спиш
Местоположение в Žehra
Информация
Страна Флаг на Словакия Словакия
Териториална единица Кошицки край
Местоположение с. Жехра
Архитектурен стил романски, готика, ренесанс
Време на основаване Средновековие
Строителство 12 век
Съвременен статут обект на Световното наследство на ЮНЕСКО
Съвременно състояние развалини
Собственик Словакия
Сайт www.spisskyhrad.com
Замък Спиш в Общомедия

Развалините на замъка Спиш (на словашки: Loudspeaker.svgSpišský hrad; на унгарски: Szepesi vár; на немски: Zipser Burg) в източната част на Словакия представляват един от най-обширните обекти със замъци в Централна Европа. Намира се над град Спишке Подхрадие и село Жехра, в областта Спиш (Spiš, Szepes). През 1993 г. е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО (заедно с околностите на Спишка Капитула, Спишке Подхрадие и Жехра).

История[редактиране | редактиране на кода]

Замъкът Спиш
Замъкът Спиш през нощта

Замъкът Спиш е построен през 12 век на мястото на по-ранен замък. Той е политически, административен, икономически и културен център на комитат Спиш на Кралство Унгария. Преди 1464 г. той е собственост на унгарските крале, след това на рода Заполя до 1528 г., на рода Турзо в периода 1531-1635 г., на рода Чаки (1638-1945), а след 1945 г. е държавен (на Чехословакия, а след 1993 г. Словакия).

В началото Спиш е с каменни укрепления в романски стил. През втората половина на 13 век са достроени романски дворец и трикорабна романско-готическа базилика. През 14 век в близост до замъка се появява едно селище, при което площта на Спиш се удвоява. Замъкът е напълно реконструиран през 15 век, при което стените са направени по-високи и е добавено трето укрепено селище. Около 1470 г. е построен и късноготически параклис. Родът Заполя прави реконструкции в късноготически стил, които правят горната част на замъка удобна резиденция, по примера на късноренесансовите резиденции от 16 и 17 век. Последните собственици на замъка Спиш, родът Чаки, го изоставят и се преместват в новопостроените замъци и дворци в Ходковце. През 1780 г. замъкът изгаря и до днес е в развалини. Спиш е частично реставриран през втората половина 20 век и в момента тече усилено археологическо проучване на мястото. Реставрираните части на замъка са превърнати в музей „Спиш“.

Замъкът днес[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 г. замъкът е посетен от около 170 000.[1] Замъкът често е използван като снимачна площадка за различни филми, например „Сърцето на дракона“ (1996), „Феникс“, „Къл Завоевателя“ (1997), „Лъвът през зимата“ (2003), „Последният легион“ (2006).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]