Спорт ТОТО (БНТ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Спорт ТОТО
Toto2Predavane.jpg
Предаването се излъчва в часови пояс, съобразен с участниците в игрите на Българския спортен тотализатор
Жанр хазартно предаване
Водещ(и) Деян Славчев
Марина Кискинова
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Език български
Продукция
Времетраене 35 минути
Разпространение
ТВ Канал БНТ 1
БНТ 2 (извънредно)
БНТ 3 (извънредно)
Формат на картината SD 4:3 (1975 – 2012)
HD 16:9 (2012-)
Излъчване 1975–
Външни препратки
Официален уебсайт

Спорт ТОТО (преди Теглене тиражите на TOTO 2 и Втори ТОТО шанс) е предаване на Българската национална телевизия, в което се излъчват тиражи на Българския спортен тотализатор.

Предаването е продукция на главна редакция „Спорт“, докато не се превръща във външна такава.[1] Обикновено се излъчва по БНТ 1,[2] но понякога това се случва по БНТ 2[3] или БНТ HD поради определени причини. В такъв случай на официалната уебстраница на тотализатора се оповестява предварително за това чрез съобщение.[3]

История[редактиране | редактиране на кода]

Директните излъчвания на тиражите на тотализатора започват през месец септември 1975 година, когато за тази цел се появява и първото предаване.[4] Дълги години предаването се придържа единствено към изтегляне, съобщаване на печелившите комбинации и съобщаване на постъпленията, джакпота и броя подадени фишове, докато не се появява играта „Втори ТОТО шанс“ (2002) за неуспелите да спечелят в редовното теглене:[4] допълнителните парични и предметни печалби раздава специален гост (отначало изявена спортна личност),[2] който обикновено попълва символично свой фиш на края на предаването. Оттогава предаването има не само глас зад кадър, но и водещ: такива са били Люба Пашова,[5] Мария Игнатова,[6] Ивайло Гаврилов,[7] Цветан Николов (сменен от Деян Славчев-Део, по-късно през 2015 година отново в лицето на водещ за кратко)[2] и други. Единадесет години по-късно започва излъчването на тегленето на тиражите от студио 4 на БНТ (дотогава това се случва от площадка в студио 6).

За периода 2014 – 2015 година предаването претърпява значителна промяна – изготвена е специална аудио-визуална шапка, налице е приглушен музикален съпровод на заден план, представят се актуалните моментни лотарийни игри от асистентка на водещия, същата изтегля наградата във „Втори ТОТО шанс“, печеливши получават своите печалби в студиото, вече се съобщава броя спечелени суми и тяхната стойност, а в репортажи се показват спечелилите по-големи печалби (включително и джакпотите). В някои предавания директорът на БСТ Мария Янева разказва интересни факти от историята на тотализатора. Появяват се реклами на предаването.

От 2 октомври 2016 година в ефира са две предавания: това по националната телевизия остава, като променя името си на „Спорт ТОТО“, но започва паралелното излъчване на ново такова по bTV – „Спорт Тото“ (заб. главните букви). Водещи по БНТ стават вече познатият Цветан Николов и Уляна Чан (до 2019 г.).

От 2020 г. „тото“-то се излъчва само по БНТ.

Любопитни факти[редактиране | редактиране на кода]

 • Дългогодишен елемент от предаването е представянето на членовете на следящата тегленето контролна комисия.[2] В последни години комисията заключва специален диск с постъпилата информация за тиража.
 • С времето се е променяла последователността на излъчване на тегленията.
 • Преди в БСТ да настъпи модернизация, при наличие на голям джакпот се е случвало тегленето да се излъчва след 20:00 часа̀, което иначе би било необичайно. Понастоящем часовете на излъчване остават фиксирани освен в извънредни случаи.[8]
 • Когато в 59-и тираж от 2015 година се разбира, че натрупаният джакпот в играта 6/49 е спечелен, водещият Део и неговата асистентка отварят в ефир бутилка шампанско. Това се случва и в 61-ви тираж, а занапред става традиция.
 • Тегленията дълги години се осъществяват на фона на „Disco Special“ на „Discothèque“, чиято мелодия се превръща в култ за участниците в игрите на спортния тотализатор.
 • Актьорите от „Улицата“ осмиват тегленето на тиражите в едно от едноименните комедийни предавания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. ДЕО ПОЕМА ТОТОТО. Bgtvnews.wordpress.com. Посетен на 25 август 2015.
 2. а б в г Теглене тиражите на ТОТО. Tv.dir.bg. Посетен на 23 август 2015.
 3. а б Архив Новини. Официална уебстраница на Българския спортен тотализатор. Посетен на 23 август 2015.
 4. а б Хронология. Официална уебстраница на Българския спортен тотализатор. Посетен на 23 август 2015.
 5. Махат Люба Пашова от „Втори тото шанс“. Sportal.bg. Посетен на 23 август 2015.
 6. МАРИЯ ИГНАТОВА. Gospodari.com. Посетен на 23 август 2015.
 7. 20 ВЪПРОСА КЪМ…ИВАЙЛО ГАВРИЛОВ. Sportal.bg. Посетен на 23 август 2015.
 8. септември – месец на късмета в игрите на Спорт Тото. Dariknews.bg. Посетен на 23 август 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]