Среща с Рама

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Среща с Рама
Rendezvous with Rama
АвторАртър Кларк
Създаване1973 г.
Великобритания
Първо изданиеюни 1973 г.
Оригинален езиканглийски език
Жанрнаучна фантастика

„Среща с Рама“ (на английски: Rendezvous with Rama) е научнофантастичен роман на британския писател Артър К. Кларк, публикуван за първи път през 1973 г. Действието в романа се развива през 2130 г. и разказва за цилиндричен извънземен космически кораб, с размери 50 на 20 км, който навлиза в Слънчевата система. Историята е разказана от гледна точка на група човешки изследователи, които прихващат кораба в опит да разкрият неговите мистерии. Романът печели наградите „Хюго[1] и „Небюла[2] при излизането си и се смята за едно от ключовите произведения в библиографията на Кларк. По-късно концепцията е разширена с няколко продължения, написани от Кларк и Джентри Лий.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

След като астероид пада в Североизточна Италия на 11 септември 2077 г., предизвиквайки мащабна катастрофа, правителството на Земята създава системата Spaceguard за ранно предупреждение за пристигащи от дълбокия космос обекти.

„Рама“ е името на космически кораб с тегло поне 10 трилиона тона, което учените откриват през 2131 година и първоначално объркват за астероид. Високата му скорост (100 000 км/ч) и ъгълът на траекторията му показват, че обектът не се движи в орбита около Слънцето. Снимките на „Рама“ показват, че обектът е идеален цилинтър с диаметър 20 км и дължина 50 км. „Рама“ е първият извънземен космически кораб, с който човечеството се сблъсква.

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Романът получава следните наградаи скоро след публикуването му:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д 1974 Award Winners & Nominees // Worlds Without End. Посетен на 29 септември 2009.
  2. а б в 1973 Award Winners & Nominees // Worlds Without End. Посетен на 29 септември 2009.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rendezvous with Rama в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​