Стан Йоан Патраш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стан Йоан Патраш
Stan Ioan Pătraş
румънски дърворезбар
Гроба на Стан Йоан Патраш
Роден
1908 г.
Починал
1977 г. (69 г.)
Сапънца, Румъния

Националнострумънец
Стан Йоан Патраш в Общомедия
Веселото гробище в Сапънца, Румъния.
Мъж с везна в магазин – изображение на надгробна плоча във Веселото гробище.

Стан Йоан Патраш (на румънски: Stan Ioan Pătraş) е румънски дърворезбар, създател е на надгробните плочи във Веселото гробище в Сапънца, окръг Мурамареш, Северна Румъния.

Творчеството му се вписва хармонично в местното популярно изкуство и в старите румънски традиции.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1908 г. в Сапънца, тогава в Австро-Унгария, в семейство на потомствени дърворезбари. От ранна възраст се увлича по скулптурата, живописта и поезията. На 14-годишна възраст започва да прави кръстове от дъб.

През 1935 г., все още анонимен творец започва да издълбава върху надгробните плочи кратки стихове – иронични стихове, с граматически грешки, много близки до архаичния език, който местните говорят. В началото той издълба само по 10 надгробни плочи годишно, използвайки дъб като основен материал.

До 1936 вече е усъвършенствал стила си – надгробните плочи се стесняват и започва да прави релефни фигури върху тях, като използва ярки цветове, получени от естествени багрила. Основният цвят, който използва е специално синьо, наречено от експертите „сапънца синьо“. Другите цветове също са символични: зелено – живот, жълто – плодородие, червено – страст, черно – смърт.

До 1977 г. Патраш твори над 700 надгробни плочи в двета гробища на Сапънца, по-късно стават известни като Веселото гробище.

Умира през 1977 г., оставяйки къщата си на своя ученик Думитру Поп, който е избрал да живее в къщата на своя учител и по-късно я е превърнал в работилница и музей.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]