Стара скупщина (Сърбия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сградата на Старата скупщина

Старата скупщина на Сърбия се намира в Крагуевац - нейната стара столица в Шумадия, до 1841 г.

Сградата на старата скупщина е в двора на старата църква в Крагуевац. Построена е през 1859 г. на мястото, където са се провеждали до 1841 г. парламентарните заседания на импровизираното народно събрание.

До Берлинския конгрес, на който Княжество Сърбия получава независимост, в Старата скупщина се провеждат заседания на сръбския парламент, на които се приемат актове с важно политическо и/или културно значение за сръбския народ.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Стара скупштина“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.