Направо към съдържанието

Старци-разбойници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Старци-разбойници
Старики-разбойники
РежисьориЕлдар Рязанов
ПродуцентиЕмил Брагински
СценаристиЕлдар Рязанов
В ролитеЮрий Никулин, Андрей Миронов, Евгений Евстигнеев, Олга Аросева, Георгий Бурков, Валентина Владимирова
МузикаАндрей Петров
Филмово студиоМосфилм
Жанркомедия
Премиера1971
Времетраене86 мин
СтранаСССР
Езикруски
Външни препратки
IMDb Allmovie

Старци-разбойници (на руски: Старики-разбойники) е съветски филм, комедия от 1971 година. Режисьор на филма е Елдар Рязанов, а в едни от главните роли участват Юрий Никулин и Андрей Миронов. Световната му премиера е през 1973 година [1] Във филма се разказва за възрастен следовател, който не желае да се пенсионира и за да докаже, че трябва да го оставят на работа, той се решава на престъпление заедно със своя приятел.

Те искат да пенсионират следователя Николай Мячиков (Юрий Никулин). Федяев (Георгий Бурков), шефът на Мячиков, мотивира това с факта, че той не е разкрил нито едно престъпление през последните два месеца, въпреки че всъщност причината е друга: "отгоре" е имало указание следователят да бъде освободен за главорез (Андрей Миронов). В същото време приятелят на Мячиков, инженер Валентин Петрович Воробьов (Евгений Евстигнеев), също ще се пенсионира. Въпреки това, на прощалната среща, развълнуван от изказванията на колегите си, Валентин Петрович, въпреки свързаните с възрастта проблеми със сърцето си, решава да остане на работа и я защитава енергично, което озадачава ръководството. За да предотврати уволнението на свой колега, Воробьов предлага организирането на „престъплението на века“. Мячиков ще го разобличи и началството няма да има друг избор, освен да го остави на работа... Почти всички улични сцени са заснети в Лвов[2].

  1. Старци-разбойници
  2. В опубликованном сценарии Мячиков всё же выследил грабителя, задержал его и привёл к Федяеву, но тот отпустил преступника за отсутствием улик (см. Брагинский Э. В., Рязанов Э. А. Старики-разбойники. Гл. 19). В фильм этот эпизод не вошёл.