Старци-разбойници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Старци-разбойници
Старики-разбойники
РежисьориЕлдар Рязанов
ПродуцентиЕмил Брагински
СценаристиЕлдар Рязанов
В ролитеЮрий Никулин, Андрей Миронов, Евгений Евстигнеев, Олга Аросева, Георгий Бурков, Валентина Владимирова
МузикаАндрей Петров
Филмово студиоМосфилм
Жанркомедия
Премиера1971
Времетраене86 мин
СтранаСССР
Езикруски
Външни препратки
IMDb Allmovie

Старци-разбойници (на руски: Старики-разбойники) е съветски филм, комедия от 1971 година. Режисьор на филма е Елдар Рязанов, а в едни от главните роли участват Юрий Никулин и Андрей Миронов. Световната му премиера е през 1973 година [1] Във филма се разказва за възрастен следовател, който не желае да се пенсионира и за да докаже, че трябва да го оставят на работа, той се решава на престъпление заедно със своя приятел.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Те искат да пенсионират следователя Николай Мячиков (Юрий Никулин). Федяев (Георгий Бурков), шефът на Мячиков, мотивира това с факта, че той не е разкрил нито едно престъпление през последните два месеца, въпреки че всъщност причината е друга: "отгоре" е имало указание следователят да бъде освободен за главорез (Андрей Миронов). В същото време приятелят на Мячиков, инженер Валентин Петрович Воробьов (Евгений Евстигнеев), също ще се пенсионира. Въпреки това, на прощалната среща, развълнуван от изказванията на колегите си, Валентин Петрович, въпреки свързаните с възрастта проблеми със сърцето си, решава да остане на работа и я защитава енергично, което озадачава ръководството. За да предотврати уволнението на свой колега, Воробьов предлага организирането на „престъплението на века“. Мячиков ще го разобличи и началството няма да има друг избор, освен да го остави на работа... Почти всички улични сцени са заснети в Лвов[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Старци-разбойници
  2. В опубликованном сценарии Мячиков всё же выследил грабителя, задержал его и привёл к Федяеву, но тот отпустил преступника за отсутствием улик (см. Брагинский Э. В., Рязанов Э. А. Старики-разбойники. Гл. 19). В фильм этот эпизод не вошёл.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]