Статично електричество

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Контактът с пързалката е заредил положително косата на момиченцето и отделните косъмчета се отблъскват
За науката вижте Електростатика

Статично електричество се нарича натрупването на електрически заряди на повърхността на предметите. Те остават там, докато по някакъв начин не се прехвърлят към „земя“ или „маса“ (виж Заземяване) или не се неутрализират чрез разряд.

Макар обмен на заряди да протича при всеки контакт между 2 повърхности, статичното електричество се натрупва, когато поне 1 от тях има високо съпротивление (електрически изолатор). Ефектът от разряд на статично електричество е познат на повечето хора, защото усещат, чуват и дори виждат искра, когато излишният заряд се неутрализира при приближаването му към голям проводник (например земя) или към област с противоположен заряд.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Static electricity“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.