Стефан Гамизов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стефан Гамизов
български бизнесмен
Роден

Образование Минно-геоложки университет
Предприемаческа дейност
Работил в „Ес Джи Инженеринг“ ЕООД

Стефан Тодоров Гамизов е български бизнесмен и общественик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 април 1971 г. в София, но израства в Монтана[1] (според много източници неправилно като родно място се сочи Лясковец[2]). Следва „Хидрогеология“ във Висшия минно-геоложки институт в София. През 1992 година регистрира „Стефан Гамизов – Комерсиал“ ЕТ в град Монтана, а след това – „Ес Джи Инженеринг“ ЕООД, както и много други фирми.

Става популярен с политическите си коментари в българските медии[3].

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Обществената дейност на Стефан Гамизов дава повод на медиите в България за коментари по негов адрес. Според „Дарик Нюз“ той е „загадъчен експерт с нетрадиционни прогнози за политическото бъдеще на страната“[3]. През 2008 г. критикува дейността на ДАНС, заради което нейният ръководител Петко Сертов изнася информация, че „Стефан Гамизов има отношения с лица, свързани с дейността на организирани престъпни групи“[4].

Заедно с Харалан Александров създава и председателства организацията „Гражданска лига на България“, чиято цел е защитата на конституционните права на гражданите на Република България. По този повод бившите служители на Стефан Гамизов от фалиралото списание „Идеалист“ публично изказват съмнение в „собствената отговорност и спазване на поетите ангажименти“ от негова страна, заради това че бави да им изплати заплатите[5]. Сериозна критика получава заради твърденията си и от страна на вестник „Новинар“[6].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]