Стивън Маккуин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стивън Маккуин
Steven Chadwick McQueen
Други именаСтивън Чадуик Маккуин
РоденТерънс Стивън МакКуин II
13 юли 1988 г. (35 г.)
Активностот 2005 г.
РодителиСтейси Тотен, Чад Маккуин
Значими ролиДжеръми Гилбърт
(Дневниците на вампира)
Уебсайт
Стивън Маккуин в Общомедия

Стивън Р. Маккуин (рождено име Terrence Steven McQueen II), познат още и като Стивън Чадуик Маккуин (на английски: Steven Chadwick McQueen), е американски актьор. Познат е от ролята на Джеръми Гилбърт от тийн-драмата (Дневниците на вампира) и от поддържащата му роля на Кайл Хънтър в сериала „Everwood“. Използва името Стивън Р. МакКуин в професионалните среди, като „Р.“ идва от фамилията на втория му баща Робитейл.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Стивън Р. Маккуин е роден на 13 юли 1988 година в Лос Анджелис, Калифорния, в семейството на Стейси Тотен (Стейси Робитейл) и актьора/продуцент Чад Маккуин. Дядо му по бащина линия е известният актьор Стив Маккуин, починал 8 години преди Стивън младши да бъде роден, а баба му е филипинската актриса Нейл Адамс. Вторият му баща Люк Робитейл е известен бивш канадски хокейист.

Стивън има двама по-малки братя и сестра – Чейс и Мадисън Маккуин от втория брак на баща му и брат от втория брак на майка му – Джезаре Робитейл.

През 2005 година Стивън прави своя актьорски дебют, появявайки се в един от епизодите на сериала „Threshold“ на телевизията CBS. Участвал е още и като гост в сериалите: „В неизвестност“ (Without a Trace), „От местопрестъплението: "Маями” (CSI: Miami) и „Числа“ (Numb3rs).

През 2008 година играе Дерек Беугард във филма „Minutemen“ на Дисни като това е и първата филмова роля на Стивън.

На големия екран Маккуин се появява и във филма „Club Soda“, с който печели и награда на публиката за най-добър актьор на филмовия фестивал в Бевърли Хилс.

През 2009 година Стивън се явява на кастинг за ролята на непокорния Джеръми Гилбърт в сериала на CW – „Дневниците на Вампира“, базиран на книгите на Л. Дж. Смит, носещи същото име. Премиерата на сериала се оказва успешна, достигайки рекорден рейтинг в мрежата и получава признание от критиците. С ролята на „Джеръми Гилбърт“, Стивън добива популярност и си пробива път във филмовата индустрия. Стивън участва и в 3D хорар-комедията Пираня 3D, изигравайки ролята на Джейк Форестър.