Стратеш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ловеч с хълма Стратеш
Изкуственото езеро в парка

Стратеш е хълм с парк „Стратеш“ в Ловеч.

Хълм[редактиране | редактиране на кода]

Според професор Анастас Иширков името Стратеш идва от личното име Страти, често повтарящо се в града. Хълмът е показан на карта, изработена от Феликс Каниц, с наименованието Велика планина. В руски карти и описания от времето на Руско-турската война (1877 – 1878) е наименуван Рижа(та) височина.

От хълма започват действията на отряда на генерал-майор Александър Имеретински за освобождаването на града.

Парк[редактиране | редактиране на кода]

Паркът „Стратеш“ носи името на естествения хълм, върху който е разположен. През 1902 г. започва оформянето на парка. В чест на Освобождението на Ловеч от османско владичество са издигнати първоначално Белият паметник и Черният паметник.

През 1956 г. се изготвя проект за цялостно изграждане. Автори са архитект Борис Иванчев, архитект Петко Еврев и инженер Коста Енчев. Обхваща площ от 1000 da в североизточната част на града. Финансирането е със средства от самооблагане на гражданите и Градския народен съвет, Ловеч. Изградени са околопаметниковите пространства, туристически комплекс, летен театър, езеро с площ 2 da, седмична детска градина, почивни станции, розариум, алпинеум и др. Засадени са характерните за града дървета и люлякови храсти.

През 1977 г. е оформена Алея на българо-руската дружба. В източната част на парка е Ловешкият зоопарк, характерен с голямо животинско разнообразие[1].

До парка води удобен път. Оттам минава старият път Ловеч – Севлиево. Има пряка пътна връзка под скалния венец със старинния квартал „Вароша“, водеща до паметника на Васил Левски и Ловешката средновековна крепост.

От парка се открива красива панорамна гледка. И днес е любимо място за разходка и отдих на ловешките граждани и гостите на града.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Маринов Хр. и кол., Ловеч, С., 1989, с. 76 – 77