Страшен филм 3

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Страшен филм 3
Scary Movie 3
РежисьориДейвид Зукер
ПродуцентиРобърт К. Вайс
СценаристиКрейг Мейзин
Пат Профт
В ролитеАна Фарис
Саймън Рекс
Чарли Шийн
МузикаДжеймс Л. Венейбъл
РазпространителDimension Films
Премиера20 октомври, 2003
Времетраене84 мин.
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет48 млн. щ.д.
Приходи220,7 млн. щ.д.
Хронология
Страшен филм 2“ (2001)
Страшен филм 4“ (2006)
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Страшен филм 3“ (на английски: Scary Movie 3) е американски филм, продължение на Страшен филм 2. Филмът е режисиран от Дейвид Зукер, по сценарий на Крейг Мейзин и Пат Профт. Излиза на 20 октомври 2003 г.

„Страшен филм 3“ пародира филмите Предизвестена смърт, Матрицата, Осма миля, Властелинът на пръстените: Двете кули, Шесто чувство, Другите, Стар Трек: Оригиналният сериал, Голямото напушване, Всемогъщият Брус и др.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В началото на филма две глупави руси приятелки обсъждат „ужасна“ видеокасета, след гледане на която човек умира след 7 дни. След този разговор приятелките умират една по една. Междувременно във фермата Том Логан и по-малкият му брат Джордж откриват кръгове в нивите с царевица с надпис „Обект на атака“. Журналистката Синди Кембъл прави телевизионен репортаж за тези мистериозни кръгове и след това отива в училището, където работи нейната приятелка Бренда, за да вземе племенника си Коди. Джордж Логан идва в същото училище, за да вземе племенницата си Сю. Синди се влюбва в Джордж, който кани нея и Бренда на рап битка с приятелите му Махалик и Си Джей. Джордж печели дуела, но поради неволни расистки изцепки той е изгонен от клуба.

Бренда моли Синди да остане при нея, тъй като е гледала „прокълнатата“ видеокасета. След няколко шеги с госта си, Бренда се озовава в хола, когато телевизорът се включва сам и от него излиза чудовищно момиче на име Табита. Те започват да се карат, Синди игнорира шума, а Табита убива Бренда. По време на погребението на Бренда, Джордж и Махалик се опитват да я съживят, но са изгонени от къщата. По-късно Синди решава да изгледа фаталната видеокасета и веднага получава телефонно обаждане, което ѝ казва, че ще умре след седем дни. Момичето се обръща за помощ към Джордж, Махалик и Си Джей, а Си Джей съветва Синди да посети леля Шаникуа (Оракулът). Леля Шаникуа и нейният съпруг Орфей се съгласяват да гледат видеозапис, в който Пития открива скрит образ на фар и влиза в битка с майката на Табита. Пития предлага на Синди да намери фара, за да развали проклятието. Когато Синди се връща у дома, тя намира Коди да гледа видеокасетата. За да спаси племенника си от неизбежна смърт, Синди намира необходимия фар в интернет на остров Кърлеско, където среща Архитекта. Бъбривият и разпуснат старец казва, че Табита е негова дъщеря, която била обладана от злото и заради това трябвало да бъде удавена в кладенец.

Синди намира Коди във фермата на Логан, където той е намерил убежище при Джордж. Том Логан, след като нарежда на всички да слязат в мазето, излиза навън с Джордж и Махалик, за да се бият с извънземните. Пристигналите извънземни разкриват, че всъщност не са дошли да превземат Земята, а да убият Табита. В края на краищата извънземните също са гледали „прокълнатата“ видеокасета, мислейки, че това е филмът „Бодигард“. Под мазето на фермата Синди открива кладенеца, в който е удавена дъщерята на Архитекта. По време на кратка битка Табита взема Коди за заложник, докато Синди и Джордж я канят да стане член на семейството. Табита освобождава Коди и се превръща отново в чудовище, но е случайно убита от президента на САЩ Харис, захвърляйки тялото ѝ обратно в кладенец.

В края на филма Синди се омъжва за Джордж. Забравяйки да вземе Коди със себе си, тя спира точно пред него на кръстовище, когато преминаваща кола блъска момчето.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Ана Фарис Синди Кемпбъл
Реджина Хол Бренда Мийкс – най-добрата приятелка на Синди
Саймън Рекс Джордж Логан – приятел на Синди
Чарли Шийн Том Логан – брат на Джордж Логан
Лесли Нилсен Бакстър Харис – президент на САЩ
Куин Латифа леля Шаникуа\Оракулът
Антъни Андерсън Махалик
Кевин Харт Си Джей
Камрин Манхайм Полицай Чамплин
Джордж Карлин Архитектът
Еди Грифин Орфей – съпругът на леля Шаникуа
Памела Андерсън Бека Котлър
Джени Маккарти Кейти Ембри
Дрю Микуска Коди Кембъл – племеник на Синди Кемпбъл
Денис Ричардс Ани Логан – починалата съпруга на Том Логан
Даръл Лин Хюли Джон Уилсън
Жа Рул агент Томпсън – бодигард на президента на САЩ
Даръл Хамънд отец Мълдун – похотливият учител на Коди Кемпбъл
Джеръми Пивън Рос Гигинс – ТВ водещ
Тимъти Стак Карсън Уорд – телевизионен шеф
Саймън Коуел себе си
Марни Енг Табита
Едвард Мос „извънземният“ Майкъл Джексън
Аджай Найду Саяман
Том Кени извънземни гласове

Пародирани филми[редактиране | редактиране на кода]

  • Предизвестена смърт – основната пародия на филма: началната сцена, Синди намира прокълнатата лента на погребението; Синди гледа видеозаписа и получава телефонно обаждане, както и нейният племенник; сцена, в която Бренда се шегува със Синди и се бори с призрак; племенникът на Синди рисува кръгове, Пития се бори с телевизора; последната битка с призрака.
  • Следите – основната пародия на филма: Том, неговият брат Джордж и дъщеря откриват знаци в царевично поле; Том си спомня прощалните думи на жена си; героите си слагат станиолени шапки и гледат кадри с извънземни; героите се срещат с извънземните в края на филма.
  • Матрицата – Синди посещава женския оракул.
  • Осма миля – Джордж е в рап битка.
  • Горещо маце – бойната сцена между Кейт и Бека в началото на филма.
  • Властелинът на пръстените: Двете кули – по време на телефонния разговор майката на Беки говори като Голъм и дори измърморва легендарната му фраза: „Безценно мое“.
  • Матрицата: Презареждане - сцената във фара. А също и сцената в алтернативния край, където Синди, облечена в кожен гащеризон (пародия на Тринити), се бие с двойниците на Табита.
  • Шесто чувство – сцената на погребението, когато Синди намира видеозаписа.
  • Другите – сцена с Майкъл Джексън, където главният герой казва, че Джексън, криещ се под воала, не е негова дъщеря.
  • Стар Трек – извънземно облекло.
  • Голямото напушване – сцена, в която на помощ на героите се притичва тълпа въоръжени афроамериканци, които вместо да помогнат, се карат и се избиват.
  • Всемогъщият Брус – сцена с телесуфлер.
  • Тексаско клане – Табита разклаща моторния си трион, точно като маниака „Коженото лице“.
  • Хълк – алтернативна крайна сцена, където Джордж се трансформира в Хълк.
  • Красив ум – сцена с алтернативен край, в която се разкрива, че Синди страда от шизофрения.
  • Има ли пилот в самолета? – сцената, в която Лесли Нилсън влиза, за да пожелае късмет.

Снимачен процес[редактиране | редактиране на кода]

  • Махалик, персонажът на актьора Антъни Андерсън, се оказа толкова популярен в тестовите прожекции, че допълнителни сцени за него бързо са написани и заснети, докато филмът вече е в постпродукция.
  • Това е единственият филм от франчайза, номиниран за награда Nickelodeon Kids' Choice.
  • Трейлърът показа сцена с леля Шаникуа, която заплашва съпруга си с тиган, но тази сцена е изрязана от филма.
  • Когато Синди търси в интернет информация за фара, на екрана се появяват няколко изскачащи прозорци, пародиращи натрапчива реклама. Само един „прозорец“ няма реклами, а безсмислен текст: „Това може да звучи прекалено опростено... но високите лихвени проценти в крайна сметка водят до ниски лихвени проценти... и обратното... ниските лихвени проценти в крайна сметка водят до високи лихвени проценти“.
  • Автомобилът, който Синди кара, е Toyota Prius Hybrid, първият масово произвеждан газово-електрически хибрид, който се появява във филм.
  • В алтернативния край психиатърът (изигран от Уилям Форсайт) казва на Синди, че Коди не съществува. След като удря няколко души с лопата в лицето, Синди моли всички фалшиви да застанат на друго място. Коди отива там, но Дядо Коледа го следва. Тогава извънземните започват да нахлуват, но Джордж ги спира, като се трансформира в Хълк. Синди влиза в къщата на Логан, където е нападната от Табита. Тя се телепортира при леля Шаникуа, която я учи как да победи Табита. Тогава Синди трябва да се изправи срещу стотици Табита. Тя печели битката, като изпълнява движения от Матрицата и се телепортира обратно в къщата на Логан. След това актьорите се качват в колата с президента, само за да бъдат ужасени да разберат, че шофьорът е М. Найт Шаямалан.
  • Когато Орфей се опитва да гледа мач на „Лейкърс“, съпругата му Шаникуа му казва, че „Лейкърс“ ще спечелят с дванадесет точки, а раздразненият Орфей изключва телевизора и хвърля дистанционното. Този мач се случва на 1 февруари 2003 г., когато „Лейкърс“ побеждават „Юта Джаз“ у дома 99:87 – с 12 точки.
  • Това е първият филм от поредицата „Страшен филм“, който е оценен PG-13 вместо R.
  • Саймън Коуел играе себе си във филма като съдия на рап битка. Приживе Коуел си спечелва репутацията на непредубеден съдник, щедър на остри и директни критики в телевизионни предавания. По-късно Коуел разкрива, че съжалява за появата си във филма.
  • В удължения край е разкрито, че човекът, който поваля Коди на финала, е Майкъл Джексън.
  • Актрисата Ана Фарис, която играе Синди Кембъл, връща обратно естествения си рус цвят на косата специално за филма (за да прилича повече на Наоми Уотс, която участва в „Предизвестена смърт“). В предишните два филма тя е брюнетка.