Направо към съдържанието

Структурата на научните революции

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Структурата на научните революции
The Structure of Scientific Revolutions
АвторТомас Кун
Първо издание1962 г.
Оригинален езиканглийски
Видфилософско съчинение

Структурата на научните революции[1] (на английски: The Structure of Scientific Revolutions[2]) е философско произведения на Томас Кун, публикувано през 1962 и допълнено през 1970.

Това съчинение се смята за най-значителния принос на Кун към философията на науката. Авторът разглежда науката едновременно като начина, по който се развиват научните идеи и като социален феномен. Той обосновава теорията си като се опира на многобройни факти и примери от История на науките. Кун въвежда понятието научна парадигма и преосмисля идеята за научна революция; представя ново виждане за научния прогрес и разграничава нормална наука от екстраординарна наука.

Според Кун развитието на научните идеи е динамичен процес, който се извършва в две последователни фази. В първата фаза на нормалната наука -- фаза на плавно развитие -- научните идеи се обогатяват въз основа на приемственост спрямо съществуващите дотогава възгледи и методи[3]. Втората фаза на научната революция -- фаза на разрив -- е преход към качествено ново състояние на науката, при което се отхвърлят господстващите възгледи и начини на работа[4].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Структурата на научните революции, София: Петър Берон, 1996
  2. Thomas S. Kuhn. The Structure of Scientific Revolutions, Chicago: University of Chicago Press, 2-nd edition 1970
  3. Вж. Кун, цит. произв., глава IV
  4. Вж. Кун, цит. произв., глава IX