Съблекло

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Съблекло̀ – остатъци от външната телесна обвивка на влечуги,[1] членестоноги[2] и др. след процеса на линеене. Термините екзувий, екзувиум, ексувия[2] са хипоними на съблекло и се използват само за членестоногите и другите представители на Ecdysozoa.

Терминология[редактиране | редактиране на кода]

Exuviae[редактиране | редактиране на кода]

Exuviae (мн.ч.), предаван на български като екзувий, екзувиум, ексувия, е интернационализъм с латински произход и буквално означава „съблечени неща“.[3] Традиционно exuviae се счита за plurale tantum (съществително имащо форма само за множествено число), но все по-често се използва и формата за ед.ч. exuvia, което се смята за неправилно от консервативните прескриптивисти. Рядко се използва и формата за ед.ч. exuvium.

Терминът се използва само за представителите на Ecdysozoa (членестоноги и др.).

Съблекло[редактиране | редактиране на кода]

Съблекло е калкирано от латинския термин и буквално означава „нещо съблечено“. Използва се за всички линеещи животни.

Изследователска значимост[редактиране | редактиране на кода]

Ако са запазени добре, съблеклата на много животни съдържат достатъчно информация за да се определи видът им и дори полът.[1] Това улеснява изучаването им, тъй като съблеклата обикновено се намират и събират по-лесно от животните, които могат да бягат и да се крият. По намерените съблекла може да се съди за разпространението, съотношението на половете и други общи аспекти на жизнения цикъл на животните.

Съблекло на Ecdysozoa[редактиране | редактиране на кода]

Съблекло на Libellula quadrimaculata. Вижда се отворът, получен при разцепване на кутикулата по екдизисната линия, през който имагото е излязло

Съблеклото на членестоногите и нематодите се състои от кутикула и нейни израстъци, а понякога и космици. Тъй като кутикулата покрива не само цялото тяло – но и трахейната система, предното и задното черво[4] – в съблеклото понякога могат да се видят части и от тези структури.

При линеенето, хитинази и протеинази смилат по-голямата част от старата кутикула (предимно ендокутикулата), продуктите се резорбират и могат да се използва за синтезирането на новата кутикула.[4] В съблеклото остават горните склеротизирани (втвърдени) слоеве на кутикулата – екзокутикулата и епикутикулата.[4]

Старата кутикула се разцепва по протежение на своеобразна „линия на слабост“ наричана екдизисна линия (линия на събличане). Там кутикулата е по-тънка и напрежението създавано от животното (с движения, изпълване с въздух или течности) я разцепва в най-слабото ѝ място. През нея, животното излиза.

Съблекло на влечуги[редактиране | редактиране на кода]

Съблеклото на влечугите се състои от външните стари слоеве кожа. Събличането става чрез отъркване в твърди и грапави повърхности от околната среда – камъни, клони и др. Поради това, съблеклото обикновено е неправилно разпокъсано.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Определител на земноводните и влечугите в България. София, Зелени Балкани, 2007. ISBN 978-954-9433-07-4. с. 106. Архив на оригинала от 2016-03-04 в Wayback Machine.
  2. а б Фауна на България 23. Insecta, Odonata. София, Издателство на Българската академия на науките, 1994. ISBN 954-430-228-X. с. 44.
  3. Charlton T. Lewis, An Elementary Latin Dictionary, exuviae. // Посетен на 05.03.2019. exuviae ārum, f: 4 AV-, that which is stripped off, clothing, equipments, arms
  4. а б в Gillott, Cedric. Entomology, 3rd. Ed. Springer, 2005. ISBN 9781402031830. с. 355–372.