Съвет за контрол на финансовите дейности (Бразилия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Съвет за контрол на финансовите дейности
Conselho de Controle de Atividades Financeiras
COAF
Coat of arms of Brazil.svg
Информация
Основаване 3 март 1998 г.
Тип административен орган
Седалище Бразилия (Федерален окръг), Бразилия
Ръководител председател
Висшестоящ орган Централна банка на Бразилия

Съвет за контрол на финансовите дейности (на португалски: Conselho de Controle de Atividades Financeiras – COAF) ‎е административен орган в Бразилия, който събира и проучва информация за финансови трансакции с цел идентифициране на подозрителни случаи на незаконни дейности, свързани с прането на пари. То е част от административната структура на Централаната банка на Бразилия, но се ползва с техническа и оперативна самостоятелност, а юрисдикцията му покрива цялата територия на Бразилия.

История[редактиране | редактиране на кода]

В изпълнение на международните си ангажименти, поети с подписването на Виенската конвенция (1988), Националният конгрес на Бразилия приема Федерален закон 9613 от 3 март 1998 г. за борбата с прането на пари и укриването на средства, имущество и ценности, придобити от незаконна дейност. Законът съдържа основните мерки, които бразилката страна предприема, за да предотврати опитите за употреба на националната финансова система за незаконни дейности и създава Съвет за контрол на финансовите дейности (на португалски: Conselho de Controle de Atividades Financeiras – COAF) към Министерството на финансите на Бразилия.

Целта на Съвета за контрол на финансовите дейности е да координира дейностите по създаване на национална система за обмяна на информация и сътрудничество в областта на борбата срещу прането на пари. Всички дейности на Съвета трябва да допринесат за бързата и ефективна реакция на властите в борбата срещу прането на пари. Основните дейности, които законът възлага на Съвета, са:

 • да събира необходимата информация;
 • да разследва и идентифицира всички дейности, които будят подозрение за извършване на финансови престъпления;
 • да сезира компетентните органи, когато открие доказателство за такива престъпления или всякакви други незаконни дейности, както и да им оказва съдействие за предприемане на съответните мерки;
 • да дисциплинира и налага адекватни административни наказания, предвидени в закона, на всички длъжностни лица, за които той създава задължения.

Съветът за контрол на финансовите дейности се състои от осем членове и един председател. Председателят на съвета се назначава от президента на Бразилия по предложение на министъра на финансите. Членовете на Съвета се назначават с акт на министъра за срок от три години с право на преназначаване. Според изискванията за членове на съвета се назначават държавни служители от персонала на няколко държавни органи и ведомства:

 1. Централната банка на Бразилия;
 2. Комисията по ценните книжа;
 3. Суперинтендатнството за чатното застраховане;
 4. Главната финансова прокуратура;
 5. Секретариата за федерални приходи;
 6. Разузнавателния отдел на Военния департамент към Президентството;
 7. Департамента за Федерална полиция;
 8. Министерството на външните работи

Актовете на Съвета от своя страна се обжалват пред ресорния министър.

По силата на извънреден президентски декрет от 1 януари 2109 г. Съветът става част от структурата на Министерството на правосъдието и обществената сигурност.[1] През май същата година Конгресът на страната блокира прехвърлянето на съвета към Правосъдното министерство и го връща отново под административната шапка на Икономическото министерство. След това с Извънредна мярка от 19 август 2019 г. президентът Болсонаро променя името на Съвета в Звено за финансово разузнаване (Unidade de Inteligência Financeira) и го прави част от структурата на Централната банка. При това новото Звено запазва всички прерогативи, с които се ползва Съветът, а служителите на Съвета стават служители на Звеното, без това да се отрази на тяхното заплащане. Новото Звено за финансово разузнаване получава и нова структура. То вече се състои от Съвещателен съвет и Технико-административен състав.

След изменение на текста на президентския декрет в Националния конгрес, санкциониран със Закон № 13 974 от 7 януари 2020 г., името на звеното остава Съвет за контрол на финансовите дейности.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Бразилия“         Портал „Бразилия          Портал „Политика“         Портал „Политика