Съвет за контрол на финансовите дейности (Бразилия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Съветът за контрол на финансовите дейности (на португалски: Conselho de Controle de Atividades Financeiras - COAF) ‎е колегиален орган към Министерството на правосъдието на Бразилия[1] за контрол, административно санкциониране, събиране на информация, проучване и идентифициране на подозрителни случаи на незаконни дейности, свързани с прането на пари. Юрисдикцията на Съвета за контрол на финансовите дейности покрива цялата територия на Бразилия, а седалището му се намира в столицата на страната.

История[редактиране | редактиране на кода]

В изпълнение на международните си ангажименти, поети с подписването на Виенската конвенция (1988), Националният конгрес на Бразилия приема Федерален закон 9613 от 3 март 1998 г. за борбата с прането на пари и укриването на средства, имущество и ценности, придобити от незаконна дейност. Законът съдържа основните мерки, които бразилката страна предприема, за да предотврати опитите за употреба на националната финансова система за незаконни дейности и създава Съвет за контрол на финансовите дейности към Министерството на финансите на Бразилия. През 2109 г. Съветът става част от структурата на Министерството на правосъдието и обществената сигурност.

Целта на Съвета за контрол на финансовите дейности е да координира дейностите по създаване на национална система за обмяна на информация и сътрудничество в областта на борбата срещу прането на пари. Всички дейности на Съвета трябва да допринесат за бързата и ефективна реакция на властите в борбата срещу прането на пари. Основните дейности, които законът възлага на Съвета, са:

 • да събира необходимата информация;
 • да разследва и идентифицира всички дейности, които будят подозрение за извършване на финансови престъпления;
 • да сезира компетентните органи, когато открие доказателство за такива престъпления или всякакви други незаконни дейности, както и да им оказва съдействие за предприемане на съответните мерки;
 • да дисциплинира и налага адекватни административни наказания, предвидени в закона, на всички длъжностни лица, за които той създава задължения.

Актовете на Съвета за контрол на финансовите дейности се обжалват пред министъра на правосъдието.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Съветът за контрол на финансовите дейности се състои от осем членове и един председател. Председателят на съвета се назначава от президента на Бразилия по предложение на министъра на правосъдието. Членовете на Съвета се назначават с акт на министъра на икономиката за срок от три години с право на преназначаване. Според изискванията за членове на съвета се назначават държавни служители от персонала на няколко държавни органи и ведомства:

 1. Централната банка на Бразилия;
 2. Комисията по ценните книжа;
 3. Суперинтендатнството за чатното застраховане;
 4. Главната финансова прокуратура;
 5. Секретариата за федерални приходи;
 6. Разузнавателния отдел на Военния департамент към Президентството;
 7. Департамента за Федерална полиция;
 8. Министерството на външните работи

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Бразилия“         Портал „Бразилия          Портал „Политика“         Портал „Политика