Портал:Бразилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

National seal Добре дошли в Портал „Бразилия“ National seal

Главна Индекси   Проекти  

Федеративна република Бразилия (на португалски: República Federativa do Brasil) е държава, заемаща централната и източната част на Южна Америка. Със своите 8,51 милиона km² (47% от територията на континента) и над 190 милиона души страната се нарежда на пето място по площ и по население в света.

На Бразилия се падат между 15 и 20% от световното биологично разнообразие, включително обширни природногеографски области, като Амазония, Атлантическата гора, Пантанал и Серадо. Тя е единствената португалоговоряща страна в Америка и същевременно е една от най-мултикултурните и етнически разнообразни държави в света, резултат от силните миграционни процеси.

Седма в света и първа в Латинска Америка по брутен вътрешен продукт, Бразилия днес има силно международно влияние, както в регионален, така и в световен мащаб. Тя е една от основателките на Организацията на обединените нации, Г-20, Меркосур, Общността на португалоезичните държави, на Съюза на южноамериканските нации и е една от страните в групата БРИКС. През 2005 година Бразилия е на 39-та позиция по качество на живот сред страните в света.


повече за... Бразилия, нейната история и население

Избрана статия

Metalmania 2007 - Sepultura 01.jpg
Credit: Lilly M
„Сепултура“ (Sepultura) е бразилска траш метъл група сформирана през 1984 г. в Бело Оризонти, Бразилия от Макс Кавалера (китара и вокал), Игор Кавалера (барабани), Пауло Пинто Джуниър (бас) и Джайро Т. (китара). Самото име Sepultura означава на португалски гроб и е предложено от Макс Кавалера. Sepultura са силно вдъхновени от Megadeth, Venom, Pantera и Slayer и тези групи оказват голямо влияние и са голям стимул за тях. В първите години на съществуването на групата, те се отдават изцяло на мечтата си да станат най-голямата бразилска траш група, въпреки че в началото дори нямат собствена апаратура.

Избрана картинка

Циклонът Катарина
Credit: Tom

Циклонът Катарина е едно от имената на южноатлантически тропически циклон, който удря Югоизточна Бразилия през март 2004 г.

Избрана личност

Marcos Pontes.jpg
Credit: Astromp
Маркос Понтис — бразилски космонавт.

Щати

Най-големи градове

Избрана панорама

Полета със захарна тръстика в Сао Паоло.
Credit: Mariordo

Бразилия е най-големият производител на захарна тръстика в света, като през 2010 г. реколтата от захарна тръстика в страната е над 719 млн. тона. Бразилия използва захарната тръстика за производство на захар и етанол, който се използва за производство на биогориво, наречено биоетанол − популярна в страната алтернативна на бензина.

Сродни портали

редактиране 

Сродни проекти

Изчисти кеша