Портал:Бразилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

National seal Добре дошли в Портал „Бразилия“ National sealГлавна Индекси   Проекти  


Федеративна република Бразилия (на португалски: República Federativa do Brasil) е държава, заемаща централната и източната част на Южна Америка. Със своите 8,51 милиона km² (47% от територията на континента) и над 190 милиона души страната се нарежда на пето място по площ и по население в света.

На Бразилия се падат между 15 и 20% от световното биологично разнообразие, включително обширни природногеографски области, като Амазония, Атлантическата гора, Пантанал и Серадо. Тя е единствената португалоговоряща страна в Америка и същевременно е една от най-мултикултурните и етнически разнообразни държави в света, резултат от силните миграционни процеси.

Седма в света и първа в Латинска Америка по брутен вътрешен продукт, Бразилия днес има силно международно влияние, както в регионален, така и в световен мащаб. Тя е една от основателките на Организацията на обединените нации, Г-20, Меркосур, Общността на португалоезичните държави, на Съюза на южноамериканските нации и е една от страните в групата БРИКС. През 2005 година Бразилия е на 39-та позиция по качество на живот сред страните в света.

повече за... Бразилия, нейната история и население

Избрана статия

Ягуар
Ягуарът (Panthera onca) е животно от семейство Котки. е най-голямата котка в западното полукълбо и третата най-голяма в целия свят (след лъва и тигъра). Неговото име идва от Южноамериканската индианска дума “Ягуара”, която означава „убиецът, който побеждава жертвата си с един скок.” Често го бъркат с леопарда, но той е по-голям, с широка глава и по-къси крака и опашка. Има силно набито тяло, дълбок гръден кош и къси стабилни крака. Ушите му са закръглени. Има слабо бледо петно на гърба. Големите очи са златно червеникавокафяви с кръгла зеница. Съществуват и черни ягуари. Разпространени са единствено в Америка – почти из цяла Южна и Централна Америка. Големи популации в Централна Америка има в Мексико (полуостров Юкатан), Белиз, Хондурас, Гватемала и Коста Рика (полуостров Оса). Най-големите популации на ягуара се наблюдават в Пантанал и щата Мато Гросо в Бразилия. Най-характерните местообитания на ягуарите са тропически джунгли, в по-малка степен – засушливи места, обраснали с храсталаци, пасища. Понякога те се появяват в пампасите (южноамерикански степи) и в пустинни райони.

Щати

Избрана картинка
Сградата на Имперския музей - бивша летен дворец на последния бразилски император в Петрополис, Рио де Жанейро.
Credit: Naty Castro
Императорският музей на Петрополис е исторически музей, разположен в историческия център на Петрополис, щата Рио де Жанейро. Музеят се помещава в сградата на бившия императорски дворец, построен през 1845 г. и използван като лятна резиденция от последния бразилски император Педро II.
Избрана личност
Паулу Коелю
Credit: Paula Macleod, Kaiketsu
Паулу Коелю – бразилски писател.
Най-големи градове

Избрана панорама

Juscelino Kubitschek bridge
Credit: Sting
Мостът „Жуселино Кубичек“ над езерото Параноа в Бразилия, Федерален окръг. Мостът е кръстен в чест на президента Жуселино Кубичек, който през 50-те години на 20 в. решава да премести столицата на страната. Мостът е проектиран от Алешандре Чан и Марио Вила Верджи.
Още панорами

Портал:География
Портал:Аржентина
Портал:Боливия
Портал:Венецуела
Портал:Гвиана
Портал:Еквадор
Портал:Колумбия
География Аржентина Боливия Венецуела Гвиана Еквадор Колумбия
Портал:Парагвай
Портал:Перу
Портал:Суринам
Портал:Уругвай
Портал:Френска Гвиана
Портал:Чили
Портал:Латинска Америка
Парагвай Перу Суринам Уругвай Френска Гвиана Чили Латинска Америка
Портали на лузифонията
Портал:Ангола
Портал:Бразилия
Портал:Гвинея-Бисау
Портал:Кабо Верде
Портал:Макау
Портал:Мозамбик
Портал:Поръугалия
Портал:Сао Томе и Принсипи
Портал:Тимор Лесте
Ангола Бразилия Гвинея-Бисау Кабо Верде Макао Мозамбик Португалия Сао Томе и Принсипи Тимор Лесте