Портал:Бразилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

National seal Добре дошли в Портал „Бразилия“ National sealГлавна Индекси   Проекти  


Федеративна република Бразилия (на португалски: República Federativa do Brasil) е държава, заемаща централната и източната част на Южна Америка. Със своите 8,51 милиона km² (47% от територията на континента) и над 190 милиона души страната се нарежда на пето място по площ и по население в света.

На Бразилия се падат между 15 и 20% от световното биологично разнообразие, включително обширни природногеографски области, като Амазония, Атлантическата гора, Пантанал и Серадо. Тя е единствената португалоговоряща страна в Америка и същевременно е една от най-мултикултурните и етнически разнообразни държави в света, резултат от силните миграционни процеси.

Седма в света и първа в Латинска Америка по брутен вътрешен продукт, Бразилия днес има силно международно влияние, както в регионален, така и в световен мащаб. Тя е една от основателките на Организацията на обединените нации, Г-20, Меркосур, Общността на португалоезичните държави, на Съюза на южноамериканските нации и е една от страните в групата БРИКС. През 2005 година Бразилия е на 39-та позиция по качество на живот сред страните в света.

повече за... Бразилия, нейната история и население

Избрана статия

АЕЦ Ангра 1 в Рио де Жанейро
Credit: Storm
Инфраструктурата в Бразилия допреди няколко десетилетия се е разработвала почти изцяло с публични инвестиции. Въпреки това от 1990-те год. с приватизацията и партньорства между публичния и частния сектор, големите национални и международни компании са инвестирали в инфраструктурни проекти чрез концесионни договори. Днес, бидейки десетата най-голяма икономика, очаквайки да се превърне в пета до края на следващото десетилетие, Бразилия се откроява в няколко сегмента: втори по големина износител на хранителни продукти, един от основните производители на петрол и минерали и седмият по големина на автомобилния пазар. Благодарение на своята политическа и институционална стабилност, нейната икономика е най-силната в Латинска Америка. Но също така, страната е изправена пред големи предизвикателства от структурен характер. Те са пряко свързани с историята на страната, нейната интеграция в глобалната система на управление и икономическите пропуски и слабости, както социални, така и регионални, които от столетия определят развитието на бразилското общество.

Щати

Избрана картинка
Съставки за кайпириня
Съставки за кайпириня
Credit: VisualBeo
Кашаса, лайм, захар от тръстика и лед - продуктите, от които се приготвя кайпириня - националният коктел на Бразилия.
Избрана личност
Рубенс Барикело
Рубенс Барикело
Credit: Morio
Рубенс Барикело – бразилски пилот от Формула 1.
Бразилия в звуци
Най-големи градове

Избрана панорама

Bonde Sta Tereza01.jpg
Bonde Sta Tereza01.jpg
Credit: Klaus with K
„Санта Тереза“ - трамваен виадукт в Рио де Жанейро
Още панорами

Портал:География
Портал:Аржентина
Портал:Боливия
Портал:Венецуела
Портал:Гвиана
Портал:Еквадор
Портал:Колумбия
География Аржентина Боливия Венецуела Гвиана Еквадор Колумбия
Портал:Парагвай
Портал:Перу
Портал:Суринам
Портал:Уругвай
Портал:Френска Гвиана
Портал:Чили
Портал:Латинска Америка
Парагвай Перу Суринам Уругвай Френска Гвиана Чили Латинска Америка
Портали на лузифонията
Портал:Ангола
Портал:Бразилия
Портал:Гвинея-Бисау
Портал:Кабо Верде
Портал:Макау
Портал:Мозамбик
Портал:Поръугалия
Портал:Сао Томе и Принсипи
Портал:Тимор Лесте
Ангола Бразилия Гвинея-Бисау Кабо Верде Макао Мозамбик Португалия Сао Томе и Принсипи Тимор Лесте