Портал:Бразилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

National seal Добре дошли в Портал „Бразилия“ National sealГлавна Индекси   Проекти  


Федеративна република Бразилия (на португалски: República Federativa do Brasil) е държава, заемаща централната и източната част на Южна Америка. Със своите 8,51 милиона km² (47% от територията на континента) и над 190 милиона души страната се нарежда на пето място по площ и по население в света.

На Бразилия се падат между 15 и 20% от световното биологично разнообразие, включително обширни природногеографски области, като Амазония, Атлантическата гора, Пантанал и Серадо. Тя е единствената португалоговоряща страна в Америка и същевременно е една от най-мултикултурните и етнически разнообразни държави в света, резултат от силните миграционни процеси.

Седма в света и първа в Латинска Америка по брутен вътрешен продукт, Бразилия днес има силно международно влияние, както в регионален, така и в световен мащаб. Тя е една от основателките на Организацията на обединените нации, Г-20, Меркосур, Общността на португалоезичните държави, на Съюза на южноамериканските нации и е една от страните в групата БРИКС. През 2005 година Бразилия е на 39-та позиция по качество на живот сред страните в света.

повече за... Бразилия, нейната история и население


Избрана картинка

Патио в парка „Лажи“, Рио де Жанейро.
Credit: Fabioaito

Вътрешният двор на двореца в парка „Лажи“, разположен в подножието на планината Корковадо, Рио де Жанейро.


Избрана личност

Sebastião Salgado 03.jpg
Credit: NMaia
Себастиао Салгадо – бразилски фотограф.


Избрана статия

Metalmania 2007 - Sepultura 01.jpg
Credit: Lilly M
„Сепултура“ (Sepultura) е бразилска траш метъл група сформирана през 1984 г. в Бело Оризонти, Бразилия от Макс Кавалера (китара и вокал), Игор Кавалера (барабани), Пауло Пинто Джуниър (бас) и Джайро Т. (китара). Самото име Sepultura означава на португалски гроб и е предложено от Макс Кавалера. Sepultura са силно вдъхновени от Megadeth, Venom, Pantera и Slayer и тези групи оказват голямо влияние и са голям стимул за тях. В първите години на съществуването на групата, те се отдават изцяло на мечтата си да станат най-голямата бразилска траш група, въпреки че в началото дори нямат собствена апаратура.


Щати


Най-големи градове


Избрана панорама

Панорама от стадиона Морумби в Сао Паоло
Credit: Tales.ebner

„Морумби“ е стадион в Сао Пауло, Бразилия, който е сред най-големите футболни стадиони в света. На него домакинските си мачове играят „Сао Пауло Футебол Клубе“. Стадионът е с капацитет 67,428 зрители.


Сродни портали


Сродни проекти