Игуасу (водопад)

Вижте пояснителната страница за други значения на Игуасу.

Игуасу
-25.6953° с. ш. -54.4367° и. д.
Местоположение в Южна Америка
Информация
Рекарека Игуасу
Височина60 – 82 m
Ширина2,7 km
Дебит1 756 m³/s (среден)
Игуасу в Общомедия

Игуасу̀ (на португалски: Iguaçu; на испански: Iguazú) е името на водопади в Южна Америка. Думата „Игуасу̀“ означава „Голяма вода“, от индиански произход е и идва от племената тупи или гуарани. Със своя дебит (от 500 до 6500 m³/s) той е 2 пъти по-пълноводен от Ниагара.

Водопадите Игуасу се намират на границата между Аржентина – щат Мисионес (80%) и Бразилия – щат Парана (20%) и са образувани преди 120 милиона години. Те представляват съвкупност от 275 водопада, създадени от река Игуасу и Парана непосредствено до устието ѝ. Всички водопади са разположени във формата на подкова. Най-големият и впечатляващ от тях е водопадът „Дяволското гърло“. Водопадите са част от бразилския Национален парк Игуасу от едната страна (Аржентина) и част от Национален парк Игуасу от другата страна в Бразилия. Двата парка заедно са най-големият субтропичен резерват в света. И двата парка са в списъка на UNESCO.

Огромното количество водопади, разположени под формата на подкова с дължина 2700 m, привличат над 700 хиляди туристи всяка година. Това е един от най-посещаваните туристически обекти в Южна Америка.

В зависимост от състоянието на водната маса в реката, броят на водопадите варира от 150 до 300, а височината им е между 40 и 82 m. Средното количество вода от реката, което връхлита от водопадите, е около 1500 m³/s, като през различните годишни сезони варира между 500 и 6500 m³/s.

Сравнения с други значими водопади[редактиране | редактиране на кода]

Твърди се, че когато видяла Игуасу, първата дама на САЩ Елинор Рузвелт възкликнала: „Бедната Ниагара!“ (който с неговите 50 m е с една трета по-нисък). Игуасу също често се сравнява с водопада Виктория в Южна Африка, който разделя Замбия и Зимбабве. Игуасу е по-широк, но се състои от приблизително 275 дискретни водопада и големи острова. За разлика от него Виктория има най-голямата водна завеса в света, повече от 1600 m широчина и над 100 m височина (при нисък дебит Виктория е разделена на пет от островите; при голям дебит може да бъде непрекъсната). По-широките водопади са изключително големи и бързи, като например Бойома („Водопади Стенли“).

Игуасу е шестият по големина водопад в света по отношение на средния си годишен дебит след Ниагара, със среден размер на 1746 m³/s. Неговият максимален записан дебит е 45 700 m³/s на 9 юни 2014 г. За сравнение, средният дебит на Ниагарския водопад е 2400 m³/s, с максимално записан дебит от 8300 m³/s. Средният дебит на водопада Виктория е 1088 m³/s, с максимално записан дебит от 7100 m³/s.

Водната пара (мъгла) се издига между 30 и 150 m при Дяволското гърло Игуасу, а е повече от 300 m при Виктория. Обаче Игуасу има по-добри изгледи и пътеки и формата му позволява зрелищни гледки. На определено място човек може да стои и да бъде заобиколен от водопади на 260°. В Дяволското гърло водата се влива от три страни. Също така, понеже Игуасу е разделен на множество относително малки водопади, може да ги видите последователно. Физическата структура на Виктория не позволява това, тъй като тя е по същество един водопад, който пада в каньон.

Водопадите Игуасу

Игуасу и филмовата индустрия[редактиране | редактиране на кода]

Игуасу е част от пейзажа на следните филми[1]:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. IMDb. Most Popular Titles With Location Matching „Foz do Iguaçu, Paraná, Brazil“ // Посетен на 14 февруари 2016.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Iguazu Falls в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​