Парана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Парана.

Река Парана при Росарио

Парана̀ (на испански и португалски Paraná ) е втората по дължина (4880 km[1]; след Амазонка) и водосборен басейн (2,663 млн. km²) река в Южна Америка. Най-големият ѝ приток е река Парагвай. В басейна на Парана е разположен и един от най-величествените водопади на Земята – Игуасу, (който е разположен в Националния парк Игуасу) и най-голямата водноелектрическа електроцентрала в света – „Итаипу“. В средните си части реката тече в низинна територия, което я прави удобна за корабоплаване.

Река Парана извира от щата Парана в Бразилия. Тече в югоизточна посока до язовира Итаипу, след което завива на юг, формирайки речната граница на Парагвай и Бразилия. По течението на Парана са разположени градовете Кориентес, Санта Фе и Парана. В своя край тя се влива в река Уругвай, формирайки устието на Ла Плата, където са разположени Буенос Айрес и Монтевидео, столиците на Аржентина и Уругвай. Главни притоци са Паранапанема, Игуасу, Уругвай, Парагвай и Рио Саладо. Влива се в Атлантическия океан.

Средногодишен отток – 17 500 m³/s. Твърд отток – до 150 млн. тона годишно – мътните ѝ води достигат в открито море до 150 km от брега. Парана е плавателна от устието до Посадас, при високи води – до устието на Игуасу. За океански кораби реката е плавателна до Росарио (на 650 km).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/443063/Parana-River