Съединението прави силата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Девизът на бурите „Eendragt maakt magt“

Съединението прави силата е национален девиз (мото) на България, Грузия, Белгия и Хаити, а в исторически план - на Акадия и южноафриканската бурска Република Трансваал (виж и англо-бурска война).

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Изразът е с латинска етимология - Concordia res parvae crescunt или Ex unitate vires, като е девиз и на графство Пембрукшър в Уелс, канадската провинция Квебек и на студентската асоциация на вюрцбургските възпитанци "Тевтония" в Бавария, провеждаща сбирките си в замъка Кобург.

България[редактиране | редактиране на кода]

Националният девиз се появява малко след освобождението на България през 1878 г. Върху първите пробни монети, отсечени през 1880 г. е изобразен герб наподобяващ белгийския с буквален превод на белгийския девиз L'Union fait la force ("Съединението прави силата"). Това става по силата на "Закон за правото за резание монети в Княжеството" от 1880 г., където в чл. 8 е записано: "На другата страна на опакото те (монетите) ще показват стойността на монетата [...] и отдолу една лента, на която ще бъде написано: Съединението прави силата". Девизът е резултат от заимстване на девиза на Белгия, като е следвана аналогия с белгийската конституция, по чийто модел е създадена Търновската.[1] Въпреки, че девизът се среща в различни проекти на герба на страната в следосвобожденските години, официално той става част от него едва през 1927 г.[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Близнашки, Г. "Конституционализъм и демокрация", "Търновската конституция: историческа съдба и съвременна прекция", УИ "Св. Климент Охридски", София, 2009, с. 74.
  2. В-к "Сега", бр. 4554 (274) 26 Ноември 2012 г. Кратка история на /не/българските девизи. Иво Ников.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „L'union fait la force“ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.