Съпругата на доктор Ханаока

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съпругата на доктор Ханаока
華岡青洲の妻 (Hanaoka Seishū no tsuma)
АвторСавако Арийоши
Първо издание1966 г.
Япония
Оригинален езикяпонски

„Съпругата на доктор Ханаока“ (на японски: 華岡青洲の妻, Hanaoka Seishū no tsuma) е един от най-известните романи на японската писателка Савако Арийоши.[1] За първи път е публикуван през ноември 1966 г. При написването на романа Савако Арийоши използва факти от някои исторически документи, отнасящи се до живота и научната дейност на известния японски лекар Сеишу Ханаока (1760-1835). [2]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Кае е момиче на осем години, когато за първи път вижда и остава силно впечатлена от Оцуги – съпругата на доктор Наомичи Ханаока, известна като красива и умна жена. Тринадесет години по-късно Оцуги идва в дома на Кае, за да я поиска за съпруга на сина си Умпеи (Сеишу), който е заминал да учи в Киото и ще наследи професията на баща си. Семейството на Кае е доста по-заможно от Ханаока и баща ѝ има известни колебания относно този брак. За съгласието му изиграва роля най-вече желанието на самата Кае да отиде в дома на красивата Оцуги.

Макар че Умпеи ще бъде още три години в Киото, Кае заживява със семейство Ханаока, за да се подготви за живота като съпруга на лекар. Оскъдицата е голяма. Големите сестри на Умпеи – Окацу и Корику (връстнички на Кае) – тъкат платове, които Оцуги продава, за да се изпращат пари в Киото. Кае с желание се включва и скоро нейните платове са най-търсени. Кае е щастлива от одобрението на Оцуги. Отношенията им обаче рязко се променят със завръщането на Умпеи: между двете жени започва съперничество, което стига до крайности.

Умпеи не забелязва напрежението между майка си и жена си. Той работи върху упойка, която ще му позволи да лекува оперативно рак на гърдата – разпространена и нелечима за времето си болест. Започва да се прочува като лекар, обучава ученици. Кае ражда дъщеря – Кобен.

Четири години по-късно Окацу заболява от рак на гърдата. Умпеи е постигнал известни успехи с опитите си върху животни, но не дотолкова, че да може да помогне на сестра си и тя умира. Оцуги му предлага да изпита упойващото средство върху нея. Кае поема предизвикателството на свекърва си и предлага себе си за опита. В състава на упойката са включени отровни растения, като татул и самакитка, и първоначално Умпеи отказва. Впоследствие дава на Оцуги безвредно приспивателно, като разкрива истината само на Кае, върху която по-късно изпитва истинската упойка. Оцуги е силно засегната от вниманието, с което Умпеи обгрижва жена си, когато тя се съвзема след няколко дни. След опита Кае има проблеми със зрението, но не говори за това и единствено Корико забелязва.

Няколко месеца по-късно Кобен умира и Кае е съкрушена. По нейно настояване повтарят опита с упойващото лекарство. В резултат Кае ослепява. Съпругът ѝ е съкрушен и я обгражда с повече внимание от всякога, което я прави щастлива. Оцуги умира състарена, без да разбере, че Кае отново очаква дете. Ражда се син – Умпеи.

Корику умира от тумор на гърлото, който е съвсем нелечим по това време. С помощта на разработената упойка обаче, доктор Ханаока успява да извърши първата в света успешна операция на рак на гърдата. Пациентката Кан се възстановява напълно. Доктор Сеишу Ханаока се прочува; многобройни са желаещите да бъдат негови ученици, а домът му се превръща в средище на японската медицина.

Край на разкриващата сюжета част.

Теми[редактиране | редактиране на кода]

  • Успешната медицинска кариера на Сеишу Ханаока.
  • Ролята на жената в описвания в романа период от японската история – покорна и зависима, отдаваща живота си за успеха на мъжа.
  • Взаимоотношенията снаха-свекърва.[1]

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

През 1967 г. по книгата е направен филм с режисьор Ясузо Масумура. [3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б „Поглед към непозната Япония“ — послепис към българското издание от 1985 г. на „Съпругата на доктор Ханаока“
  2. The Doctor's Wife by Sawako Ariyoshi // general-anaesthesia.com. Посетен на 28 февруари 2008.
  3. Hanaoka Seishu no tsuma // IMDb. Посетен на 29 февруари 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]