Направо към съдържанието

ТАРДИС

от Уикипедия, свободната енциклопедия
ТАРДИСа на Доктора от 2005 – 2010 на изложба в BBC Television Centre

ТАРДИС (на английски: TARDIS акроним на Time And Relative Dimension In Space) или понякога на български ВОИК е машина на времето и космически кораб, която се появява в британския научнофантастичен сериал Доктор Кой и различните спин-офи.

ТАРДИС е продукт на напредналата технология на Времевите лордове – извънземна цивилизация, към която главния герой на програмата, Доктора, принадлежи. Правилно поддържан и пилотиран ТАРДИС може да транспортира обитателите си във всяка точка на времето и пространството. Интериорът на кораба е много по-голям от екстериора му. Може да се смеси със заобикалящата го среда, използвайки механизма „хамелеон“. Това устройство е развалено, поради което машината прилича на полицейска кабина от 60-те години на XX век, които тогава са били често срещана гледка в Лондон. В сериала се казва, че Доктора е откраднал ТАРДИСа от планетата на Времевите лордове – Галифрей.

Доктор Кой до такава степен е станал важна част от британската популярна култура, че формата на полицейска кабина най-често е свързвана с ТАРДИС, отколкото с истинското си призвание. Името ТАРДИС е регистрирана търговска марка на Британската съобщителна кооперация (BBC).

Когато Доктор Кой се разработва през 1963 г., продуцентският екип обсъжда как трябва да изглежда машината на времето на Доктора. За да вместят дизайна в бюджета си, е решено да изглежда като полицейска кабина. Това е обяснено в контекста на сериала като устройството за дегизировка на кораба, хамелеонският механизъм, с помощта на който кораба се слива с обстановката, за да не привлича внимание. Деветият Доктор обяснява, че, ако ТАРДИС (с работещ хамелеонски механизъм) се материализира в Древен Рим, може да се дегизира като статуя. В контекста на сериала механизмът на ТАРДИСа е развален, поради което винаги изглежда като полицейска кабина. Въпреки опитите на Доктора да го поправи, той твърди, че се е отказал, тъй като е свикнал с вида му.

Основни характеристики

[редактиране | редактиране на кода]
Конзолата на ТАРДИС от 1983 г.

ТАРДИСите черпят силата си от няколко източника, но най-вече от Времевия вихър, ядро на черна дупка, създадено от Времевите лордове; сингулярност. В епизода The Edge of Destruction (1964) източникът на ТАРДИСа (наречен „сърцето на ТАРДИСа“) е под централната колона на конзолата. Също така, те черпят енергия от цялата вселена, както е разкрито в Rise of the Cybermen (2006), където ТАРДИСът е в паралелна вселена и не може да функционира без кристален силен източник, зареждан от Доктора. Други елементи, необходими за правилното функциониране на ТАРДИСа и изискващи снабдяване включват живак, рядката руда Зейтон 7, времеви кристал, и артронова енергия. Артронова енергия е „утайка от моторите на ТАРДИСа“, която се намира и в мозъците и телата на Времевите лордове.