РЕК „Битоля“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ТЕЦ Битоля)
РЕК Битоля
41.0639° с. ш. 21.4942° и. д.
Местоположение в Северна Македония
МестоположениеБитоля, Северна Македония
Собственик„Електрани на Македония“ АД
Енергоносителвъглища
Турбини3
Капацитет675 MW[1]
Открита1982 г.
РЕК Битоля в Общомедия

Рударско-енергийният комбинат „Битоля“ (на македонска литературна норма: Рударско-енергетски комбинат Битола), съкр. РЕК „Битоля“, е компания в Северна Македония за добив на въглища и производство на електроенергия.

Разположен е в района на гр. Битоля в югозападната част на Северна Македония. Включва 2 производствени предприятия:

РЕК „Битоля“ е най-големият производител на електрическа енергия на територията на Северна Македония. Има много голямо значение за стопанството на страната[2].

Комбинатът е открит през 1980 г. с разработването на рудничната част, а през 1982 г. са произведени първите киловатчасове електроенергия при пускането в експлоатация на първия от 3-те блока на топлоцентралата. Произвежда над 72% от общото производство на електрическа енергия в електроенергийната система на Северна Македония[3].

С откриването на открит рудник Брод-Гнеотино от Пелагонийския басейн се смята, че работният живот на електроцентралата ще се продължи най-малко с 15 год[3].

РЕК „Битоля“ е дъщерно дружество на „Електрани на Македония“ АД (ЕЛЕМ; в превод: „Електроцентрали на Македония“), създадено през 2005 г. след преструктурирането на бившата монополна държавна енергийна компания „Електростопанство на Македония“ АД (ЕСМ)[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]