Тайгър Уудс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тайгър Удс
голфър от САЩ

Роден

Етнос Афроамериканци
Религия Будизъм
Образование Станфордски университет
Активен период от 1996 г.
Партньор Линдзи Вон (2013 – 2015)

Уебсайт www.tigerwoods.com
Тайгър Удс в Общомедия

Елдрик Тонт (Тайгър) Удс [1] (р. 1975 в Сайпръс, Калифорния, САЩ като Eldrick Tont (Tiger) Woods) е професионален състезател по голф от САЩ, смятан за един от най-великите играчи в този спорт.

На 29-годишна възраст печели 10-о голямо първенство по голф и се нарежда на четвърто място в световната ранглиста за всички времена, изпреварван единствено от Джак Никлаус, Уолтър Хейгън и Боби Джоунс. Удс има повече победи в турнирите на Професионалната асоциация по голф, отколкото който и да е друг активен голфър.

В момента е смятан за най-богатия професионален спортист, с приходи малко под 2 млрд. долара. Смята се, че Удс е главната причина за популяризирането на голфа сред малцинствата (Удс е от смесена раса) и младежта в САЩ.

През 2006 г. от рак умира баща му, на следващата година се ражда първото му дете – момиченце. От 2004 до развода им през 2010 г. е женен за шведския модел Елин Нордегрен.[2]

Благотворителността му е фокусирана главно върху проектите на неговата Фондация, която се занимава предимно с деца.

Тайгър влиза в професионалния голф през 1996 г. и стилът му на игра впечатлява всички. Когато Тайгър играе тв аудитория се увеличава двойно. Добър приятел е с тенисиста Роджър Федерер.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Правилният правопис на фамилията по правилата за транскрипции от английски е Удс
  2. www.foxnews.com