Тайгър Уудс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тайгър Удс
голфър от САЩ

Роден

Етносафроамериканци[1]
РелигияБудизъм
Учил вСтанфордски университет
Активен периодот 1996 г.
ПсевдонимTiger Woods[2]
ПартньорЛиндзи Вон (2013 – 2015)

ПодписTiger Woods signature.svg
Уебсайтtigerwoods.com
Тайгър Удс в Общомедия

Елдрик Тонт (Тайгър) Удс [3] (р. 1975 в Сайпръс, Калифорния, САЩ като Eldrick Tont (Tiger) Woods) е професионален състезател по голф от САЩ, смятан за един от най-великите играчи в този спорт.

На 29-годишна възраст печели 10-о голямо първенство по голф и се нарежда на четвърто място в световната ранглиста за всички времена, изпреварван единствено от Джак Никлаус, Уолтър Хейгън и Боби Джоунс. Удс има повече победи в турнирите на Професионалната асоциация по голф, отколкото който и да е друг активен голфър.

Смятан е за най-богатия професионален спортист, с приходи малко под 2 млрд. долара. Смята се, че Удс е главната причина за популяризирането на голфа сред малцинствата (Удс е от смесена раса) и младежта в САЩ.

През 2006 г. от рак умира баща му, на следващата година се ражда първото му дете – момиченце. От 2004 до развода им през 2010 г. е женен за шведския модел Елин Нордегрен.[4]

Благотворителността му е фокусирана главно върху проектите на неговата Фондация, която се занимава предимно с деца.

Тайгър влиза в професионалния голф през 1996 г. и стилът му на игра впечатлява всички. Когато Тайгър играе тв аудитория се увеличава двойно. Добър приятел е с тенисиста Роджър Федерер.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.thaiexaminer.com.
  2. www.liveabout.com. Посетен на 14 ноември 2021 г.
  3. Правилният правопис на фамилията по правилата за транскрипции от английски е Удс
  4. www.foxnews.com