Тайната вечеря (Андреа дел Кастаньо)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тайната вечеря
Andrea del Castagno 001.jpg
Художник Андреа дел Кастаньо
Година 14451450
Техника стенопис
Размери 453 × 975 cm
Изложена Sant'Apollonia, Флоренция

„Тайната вечеря“ (на италиански: Il Cenacolo или L'Ultima Cena) е стенопис на италианския ренесансов художник Андреа дел Кастаньо, изобразяващ сцената от Тайната вечеря от последните дни на Исус, съобразно библейското и описание.

Композиция[редактиране | редактиране на кода]

Изображението е с размери 453 на 957 см. и се намира на стената на трапезарията на бившия бенедиктински манастир Сант Аполониа във Флоренция.

Темата е традиционна за християнското изкуство. „Тайната вечеря“ разкрива в най-добрата му светлина художествения талант на Андреа дел Кастаньо. Тя представя Исус и дванадесетте апостоли в характерни пози. Свети Йоан е нарисувал невинно задрямал до Христос в контраст с образа на Юда Искариотски в напрегната, изправена поза. Цветовете са наситени и ярки. С изобразените подробности и натурализъм художникът се отклонява от утвърдените по-ранни художествени стилове за изобразяване на сцената.

Предполага се че Леонардо да Винчи да е познавал творбата на дел Кастаньо, преди да нарисува своята далеч по драматична и емоционална „Тайна вечеря“. [1]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Dominique Rigaux, Un banquet pour l'éternité: la Cène d'Andrea del Castagno, Ed. Mame (1997)

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Leonardo da Vinci, the Last Supper: a Cosmic Drama and an Act of Redemption by Michael Ladwein 2006 pages 27 and 60