Тайната вечеря (Андреа дел Кастаньо)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тайната вечеря
Andrea del Castagno 001.jpg
Андреа дел Кастаньо
Година 14451450
Техника стенопис
Размери 453 × 975 cm
Изложена Sant'Apollonia, Флоренция

„Тайната вечеря“ (на италиански: Il Cenacolo или L'Ultima Cena) е стенопис на италианския ренесансов художник Андреа дел Кастаньо, изобразяващ сцената от Тайната вечеря от последните дни на Исус, съобразно библейското и описание.

Композиция[редактиране | редактиране на кода]

Изображението е с размери 453 на 957 см. и се намира на стената на трапезарията на бившия бенедиктински манастир Сант Аполониа във Флоренция.

Темата е традиционна за християнското изкуство. „Тайната вечеря“ разкрива в най-добрата му светлина художествения талант на Андреа дел Кастаньо. Тя представя Исус и дванадесетте апостоли в характерни пози. Свети Йоан е нарисувал невинно задрямал до Христос в контраст с образа на Юда Искариотски в напрегната, изправена поза. Цветовете са наситени и ярки. С изобразените подробности и натурализъм художникът се отклонява от утвърдените по-ранни художествени стилове за изобразяване на сцената.

Предполага се че Леонардо да Винчи да е познавал творбата на дел Кастаньо, преди да нарисува своята далеч по драматична и емоционална „Тайна вечеря“. [1]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Dominique Rigaux, Un banquet pour l'éternité: la Cène d'Andrea del Castagno, Ed. Mame (1997)

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Leonardo da Vinci, the Last Supper: a Cosmic Drama and an Act of Redemption by Michael Ladwein 2006 pages 27 and 60