Такфаринат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Такфаринат
нумидийски бунтовник
Роден: 1 век пр.н.е.
Починал: 24

Такфаринат (Tacfarinas; † 24 г. при Auzia, по-късно Aumale, днес Sour El-Ghozlane, Алжир) е нумидийски вожд на берберите, бунтовник в Африка против римската зависимост по времето на император Тиберий.

Такфаринат служи първо в римска помощна войска (Auxilia), от която дезерира. Той използва опита си при римската войска при организацията на въстанието през 1724 г. заедно с нумидийски и маврийски племена.

Въпреки загубите от III Августов легион и помошните войски с командир Марк Фурий Камил, който е през 17/18 г. проконсул на провинция Африка и след това от Луций Апроний (18–21) и Луций Апроний Цезиан през 23 г. Такфаринат иска от Рим земя.

Проконсулът на Африка Квинт Юний Блез през 21 - 23 г. се бие успешно заедно с племенника си Сеян против нумидийския вожд и пленява брат му. Части от IX Испански легион са изпратени от Панония на Дунав в провинция Африка и в Мавретания и от 21 до 23 г. помагат с легат Публий Корнелий Лентул Сципион на III Августов легион в боевете против въстаналият Такфаринат.

Боевете свършват с убийството на Такфаринат през 24 г. в боевете с Публий Корнелий Долабела и съюзника му Птолемей царя на Мавретания при крепостта на Auzia (днес Aumale, Sour El-Ghozlane, 100 км югоизточно от Алжир).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Hans Volkmann: Tacfarinas. In: Der Kleine Pauly. Band 5, 1975, Sp. 481f.
  • Zvi Yavetz: Tiberius. Der traurige Kaiser. dtv, München 2002, S. 120f., ISBN 3-423-30833-8.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]