Талига

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Талига е носещата част на вагона, на която са прихванати колоосите, посредством букси (жп лагери), както и вид пътно превозно средство, теглено с животинска сила.

Талига на вагон[редактиране | редактиране на кода]

Талига за товарен вагон с едностепенно централно окачване

Талигите позволяват вагоните да бъдат проектирани с по-голяма дължина и товароносимост без това да ограничава скоростта.

При товарните вагони окачването на талигите е едностепенно, тъй като не се цели много гладко возене, а голяма товароносимост. Ресорите са монтирани само на колоосните букси или само на централната греда, с която талигата е свързана към вагона.

При пътническите вагони и мотриси окачването на талигите е двустепенно и подобрено с виброгасителни маслени или пневматични ресори.

Талига на пътнически вагон с двустепенно окачване и виброгасители

Първичното окачване се проектира по-твърдо от вторичното.

Разстоянието между релсите по българския стандарт е 1435 mm, а по руския 1520 mm. При преминаване на границата към Русия се налага да се сменят талигите.

ППС[редактиране | редактиране на кода]

С талига се обозначават и дървените конски каруци. Крайните коне от конския впряг се наричат логои. Два коня са главни, а другите два крайни се смятат за логои – помощни коне. При колесниците обикновено имало само по един логой. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]