Талия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Талия.

Талията е част от корема намираща се между гръдния кош и таза. При хора със слабо телосложение, талията е най-тясната част от торса.

Мястото на талията е различно за различните хора. За да се намери естествената талия е нужно да се изправим и след това да се наклоним встрани придържайки краката и бедрата изправени. Мястото на което се образуват гънки на торса представлява естествената талия.

Измерване на талията

Измерване на талията[редактиране | редактиране на кода]

Талията би следвало да се измерва хоризонтално около тялото по средата между най-ниското ребро и гребена на хълбочната кост.[1] На практика, обаче, талията се измерва в точката където има най-малка обиколка, обикновено над пъпа за жени и точно под пъпа за мъже.[2] В момента на измерване ръцете са отведени встрани, мускулите са в покой, а дишането се задържа.

Обиколката на талията на човек е показател за затлъстяване. Излишната мастна тъкан е рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания и други болести, свързани със затлъстяването. Националния институт по кардиология, пулмология и хематология (NHLBI) класифицира риска от заболявания свързани със затлъстяването като висок, ако мъжете имат обиколка на талията по-голяма от 102 cm, а жените имат обиколка на талията по-голяма от 88 см.[3] Изследване от април 2007 г. показва, че обиколката на талията и съотношението талия-ханш са фактори за появата на сърдечно-съдови проблеми.[4]

Съотношение талия-ханш[редактиране | редактиране на кода]

Съотношение талия-ханш е отношението на обиколката на талията към тази на ханша. То измерва пропорцията, с която мазнините се разпределят около торса.

Показано е, че съотношението талия-ханш от 0,7 за жените и 0,9 за мъжете е силно свързано с общото здравословно състояние и плодовитостта. Разговорно тази форма се сравнява с формата на пясъчен часовник. [5]

Световен рекорд за най-малка талия[редактиране | редактиране на кода]

Най-малката талия принадлежи на високата 172 cm Кати Юнг от САЩ. Талията ѝ измерена с корсет има обиколка от 38,1 cm, а без корсет – 53,34 cm.[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Han, T. et al. Waist circumference action levels in the identification of cardiovascular risk factors: prevalence study in a random sample // BMJ (Clinical research ed.) 311 (7017). 1995. DOI:10.1136/bmj.311.7017.1401. p. 1401 – 1405. (на английски)
  2. Waist To Hip Calculator at University of Maryland Medical System. Посетен през декември 2010
  3. Obesity Education Initiative, Aim for a Healthy Weight // NHLBI. (на английски)
  4. Lawrence de Koning et al. Waist circumference and waist-to-hip ratio as predictors of cardiovascular events: meta-regression analysis of prospective studies // European Heart Journal 28 (7). 2007. DOI:10.1093/eurheartj/ehm026. p. 850 – 6. (на английски)
  5. Female Body Characteristics Related to Bra Fit - Page 20, 2007
  6. Smallest waist – living (tightlacing) // Guinness World Records. Посетен на 9 октомври 2016. (на английски)