Театър „Юлиуш Словацки“

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Театър „Юлиуш Словацки“
Театър „Ю. Словацки“ в Стария град на Краков
Предният вход
Театърът през нощта

Театър „Юлиуш Словацки“ (на полски: Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie) е театър в Краков, Полша.

Построен е през 1893 г. по модели на някои от най-добрите европейски барокови театри като Парижката опера, проектирана от Шарл Гарние,[1]. Наречена е по името на полския поет Юлиуш Словацки през 1909 година.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на театъра е построена по проект на архитекта Ян Завейски на площад „Свети Дух“ (Plac Św. Ducha) на мястото на някогашния манастир и църква на религиозния Орден на Светия Дух, откъдето е и името на площада, датирани от XIV век. През 1886 година Градският съвет на Краков решава да я събори и да направи на мястото нов театър, което се случва през май 1892 г., съпътствано от противоречия, например декларацията на полския художник Ян Матейко, че повече никога няма да излага творбите си в Краков.

Новият театър отваря врати на 21 октомври 1893. Той е изящен образец на полската еклектична архитектура, и е първото здание в Краков, проектирано и построено да съдържа електрическо осветление. Първоначално е наречен „Общински театър“ (Teatr Miejski), но през 1909 година е преименуван на Театър „Юлиуш Словацки“ на името на видния полски поет и драматург от времето на романтизма.

Културно значение[редактиране | редактиране на кода]

СТраничен изглед към театъра

Театърът се превръща в родно място за театралния прочит на движението Млада Полша и е тясно свързано с преоткриването на романтичната драма, както и с премиерните постановки на пиесите на полския национален драматург Станислав Виспянски.

Значението на традицията на Полския романтизъм под чужда окупация, и по-специално наследството на Юлиуш Словацки, е отразено в първия фестивал на неговите пиеси, организиран в театъра през 1909 година. Това е моментът, когато театърът е наречен на името на драматурга.

В театъра играят актьори като Кажимеж Камински, Лудвик Солски, Максимилиан Венгжин, Антонина Хофман, Ванда Сиемашкова, Станислава Висоцка и Александър Зелверович. Театрални актьори като Юлиуш Остерва и Казмиеж Юноша-Степовски започват кариерата си в театъра „Юлиуш Словацки“, а Хелена Моджейевска прави многократни гостувания. По време на междувоенния период, театърът е засенчен от Варшавската театрална сцена, но продължава да се смята за една от най-значимите сцени в Полша. През 1980 година театърът е домакин на световната премиера на папа Йоан Павел II Братът на нашия бог (на полски: Brat naszego boga), постановка, чието значение е преди всичко политическо.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.local-life.com
  2. Słowacki Theatre // www.culture.pl. Архивиран от оригинала на 2006-10-06. Посетен на 25.07.2011.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Juliusz Słowacki Theatre в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​