Тебриз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тебриз
تبریز
— град —
Знаме
      
38.0739° с. ш. 46.2961° и. д.
Тебриз
Страна Иран
ПровинцияИзточен Азербайджан
ШахрестанТебриз
Площ324 km²
Надм. височина1340 m
Население1 558 693 души (2016)
4811 души/km²
Пощенски код51368
Телефонен код+0411
МПС код15
Официален сайтwww.tabriz.ir
Тебриз в Общомедия
Зданието на кметството

Тебриз (на персийски: تبریز‎ – Tabriz, на азербайджански: تبریز, Təbriz) e град в Иран, административен център на провинция Източен Азербайджан, с население повече от 1 558 693 души (2016).[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Разположен на стратегическо място на Пътя на коприната, Тебриз е столица на няколко династии владетели, започвайки от Атропатидите през IV век пр.н.е. Столица е и на ханството Илханат, когато при хан Газах през 1295 достига своя най-голям разцвет.

Географското му положение в западната част на страната и близостта му със съседните страни го прави център на реформаторски движение и основна движеща сила на Персийската конституционна революция между 1905 – 1911, която води до учредяването на парламент в Иран. По време на Първата Световна война, Иран запазва неутралитет, но градът е окупиран от руски, а по-късно и от турски войски. След края на войната започва период на възход и разцвет за Тебриз. Благодарение на многото държавни и чуждестранни инвестиции, градът се утвърждава като 2-рия по значимост икономически център на страната след столицата Техеран.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

В миналото Тебриз е бил голям търговски център. За това свидетелства и прочутият Тебриз Базар, който е сред най-старите в Близкия изток и най-големите покрити пазари в света, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2010 г.

Днес гръбнакът на местната индустрия е машиностроителният комплекс на Тебриз Мохсен. Първоначално стартирал като тракторни заводи, днес това е конгломерат, произвеждащ от трактори, камиони и бусове до домакински уреди.

В Тебриз е силно развита и хранително-вкусовата промишленост и особено производството на шоколад, поради което често е наричан Шоколадовият град.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Тебриз

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]