Телеграма на Цимерман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
На картата е показана територията на Мексико в 1917 г. (тъмнозелено), територията "обещана" в телеграмата Цимерман (светлозелено), и първоначалната мексиканска територия (под червената линия)

Телеграмата на Цимерман (на немски: Zimmermann-Depesche) е дипломатическо предложение от страна на Германия към Мексико за обявяване на война на САЩ през 1917 г. Съобщението е заловено от британците преди да достигне Мексико, което дава повод за влизането на САЩ в Първата световна война.

По този начин след близо век от приемането на доктрината Монро, САЩ излизат геополитически от американския материк с цел да наложат нов световен ред. Поводът е подложен на критика постфактум като изкуствен, т.е. е използван като претекст както в случая с Испано-американската война, за да се включат САЩ в Световната война в удобен за тях момент.

Хронология[редактиране | редактиране на кода]

На 16 януари 1917 г. германският министър на външните работи Артур Цимерман изпраща според британските и американски власти телеграма до германския посланик в Мексико, в която съобщава за подготовката на "тотална война" с помощта на подводници. Цимерман дава указания на посланика да предложи на Мексико съюз с Германия и да обещае "разбиране от наша страна, ако Мексико реши да си върне загубените територии в Тексас, Ню Мексико и Аризона". Сътрудниците на британското военноморско разузнаване уж прихващат и декодират текста на телеграмата. Контраадмирал Хол, ръководител на британското военноморско разузнаване, веднага оценява стратегическото значение на тази информацията. Той преценява, че ако с нея бъдат запознати американските управляващи кръгове, те ще се разгневят и това ще помогне САЩ да влязат във войната на страната на Великобритания. Министерството на външните работи предлага телеграмата да бъде публикувана, но Хол не желае немците да научат, че неговите криптографи познават и четат германския секретен дипломатически код. Знаейки, че Цимерман е изпратил телеграмата веднага по няколко канала, Хол урежда нещата така, че негов агент в Мексико да получи копие, закодирано с обикновен шифър.

Британците показват телеграмата на американския посланик в Лондон, който на свой ред я изпраща в Държавния департамент във Вашингтон. Запознавайки се със съдържанието, президентът Удроу Уилсън заявява на всеослушание, че е шокиран от тази "новина". Той дава указание телеграмата да бъде предадена на Асошиейтед прес на 1 март (виж и Първомартовци), без да подава информация, кой и как я е прехванал и дешифрирал. Американските пацифисти обявяват, че телеграмата на Цимерман е провокация на англичаните. Но автентичността ѝ е потвърдена от самия Цимерман на 3 март по време на пресконференция.

Когато на 2 април Уилсън се обръща към Конгреса за обявяване на война на Германия, той се позовава на телеграмата като доказателство, че Германия "заплашва света и сигурността на нашата страна". След като телеграмата била публикувана в американския печат, предизвикала бурно възмущение сред американците. След месец Конгресът на САЩ официално обявил война на Германия и американски експедиционен корпус бил прехвърлен в Европа.[източник? (Поискан преди 202 дни)]

Провокация[редактиране | редактиране на кода]

Мнозина експерти смятат, че телеграмата на Цимерман била съчинена от британските специални служби. Чрез нея Лондон разчитал да вкара САЩ във войната. В подкрепа на това твърдение се изтъква довода, че във военно отношение плановете на Германия, за които се съобщава в телеграмата, били абсолютно безсмислени. В Мексико по онова време бушувала гражданска война. Мексиканската икономика била изтощена, а армията на страната не представлява сериозна военна сила и съответно заплаха за САЩ.[източник? (Поискан преди 202 дни)] Освен това американските военни и на практика осъществявали операции на суверенна мексиканска територия, където Джон Пършинг се опитвал да залови Панчо Виля заради разорителните му набези на американска територия срещу ферми и градове в Тексас. [1]

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Политиката на САЩ следва след избухването на Световната война следва максимата, че не трябва да има абсолютен победител във войната, тъй като за тях е най-изгодно Европа да остане „разделена на два съюзнически лагера”. Но ако все пак се стигне до такава победа, тя в никакъв случай не трябва да бъде на страната на Централните сили и в частност на Германия, защото това би означавало хегемония на една държава на Стария континент, а и германският империализъм имал явни аспирации към Латинска Америка в борба за испанското наследство, като можело и в Пасифика да се стигне и до германско-японски съюз против САЩ. Всичко това не без основание тревожело Вашингтон. От друга страна САЩ целели войната в Европа да продължи на изтощение и по-възможност да завърши без да има победители. По този начин, воюващите щели да имат нужда от голямо количество оръжие, боеприпаси и всякакви други стоки и произведения, а в ролята на доставчик нямало как да не влезе САЩ. Отделно от това от длъжник, страната се превръщала в кредитор на своите кредитори. По тази причина през Атлантика потекли и за двата воюващи на живот и смърт лагера желязо, стомана, бакър, автомобили, машини, брашно, царевица, памук, кожи, химически произведения, коне и всевъзможни други суровини и продукти, включително оръжие. Търговският баланс на САЩ за три години по време на Световната война се увеличил от 691 милиона на 3 милиарда долара. За тези три години само Русия направила поръчки за 1 милиард и 287 милиона долара.[източник? (Поискан преди 202 дни)]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]