Теодора Комнина (херцогиня на Австрия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други личности с името Теодора Комнина.

Теодора Комнина
херцогиня на Австрия
Лични данни
Други титли Маркграфиня на Австрия (1148-1156)
Херцогиня на Бавария (1148-1156)
Родена ?
Византийска империя
Починала 1183 г.
Семейство
Брак Хайнрих II Язомиргот
Династия Комнини
Теодора Комнина в Общомедия
Теодора Комнина[1] (ум. 1183) е византийска принцеса и австрийска херцогиня, втора съпруга на Хайнрих II Язомиргот от династията Бабенберг.

Теодора е племенница на византийския император Мануил I Комнин, но точни сведения за родителите й няма. Като много свои братовчедки, омъжени за редица чужди владетели, и Теодора е използвана от императора за уреждане на външнополитическите отношения на империята.

През 1148 г. Теодора е омъжена за австрисйия херцог Хайнрих II Язомиргот, който взема участие в Втория кръстоносен поход и напът за светите земи преминава през Византия. Не е изключено чрез този брак император Мануил I да цели да се подсигури срещу унгарците, които са съперници на Австрия в областта на средния Дунав и на Византия в областта на Белград. Известно е, че през 1147 г. Хайнрих II разбива унгарските войски в битка при Лейта. Освен това сродяването на Мануил I и Ханрих II улеснява диалога между византийския император и германския император Фридрих I Барбароса, с когото Хайнрих се намира в близки отношения.
Двете съпруги на Хайнрих II:Гертруда и Теодора Комнина. (Детайл от родословното дърво на Бабенбергите в Клостернойбургското абатство в Долна Австрия.)
Така през 1166 г. Фридрих I изпраща Хайнрих II да преговаря от негово име с византийския император във връзка с похода на германския император в Италия.

Теодора ражда на Хайнрих II Язомиргот три деца:

  • Леополд V Бабенберг (1157-1194), херцог на Австрия и Щирия
  • Хайнрих (1158-1223)
  • Агнес (1154-1182), кралица на Унгария

Теодора Комнина умира през 1183 г.

Бележки