Тернеция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тернеция
Gymnocorymbus ternetzi.JPG
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Actinopteri
(без ранг):Шараноподобни (Ostariophysi)
разред:Харацидоподобни (Characiformes)
семейство:Харацидови (Characidae)
род:Тернеции (Gymnocorymbus)
вид:Тернеция (G. ternetzi)
Научно наименование
Boulenger, 1895
Тернеция в Общомедия
[ редактиране ]

Тернецията, още Черна тетра (Gymnocorymbus ternetzi), e сладководна риба от семейството на Харацидите, разред Харацидоподобни. В естествена среда обитава басейните на реките Парагвай и Гуапоре в Южна Америка. Популярна аквариумна рибка.

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

Достигайки на обща дължина до около 6 cm, тернецията има сравнително четвъртита форма на тялото и на цвят е сивкава — по-светла откъм главата и по-тъмна в задната си част. Точно зад хрилете си има две ясно различими черни вертикални ивици.

Не е много лесно да се различат мъжките от женските екземпляри, но като цяло мъжките са по-дребни, а женските имат по-заоблено тяло. Мъжките често имат по-широка анална перка и по-тясна и заострена дорзална перка.

Отглеждане в аквариум[редактиране | редактиране на кода]

Група тернеции в домашен аквариум

В природата живее на пасажи, състоящи се от най-малко 6 индивида, но в аквариум могат да живеят и групи от по 3-4 индивида.

Тернецията е популярна аквариумна рибка. Тъй като е субтропическа риба, предпочита топла вода (26 °C), но може след постепенна аклиматизация да понесе и по-хладна вода и понякога се отглежда и в неотопляеми аквариуми в помещения, в които не става студено. Като повечето представители на семейството си, тернецията предпочита мека вода с pH 6.0-8.0[1], с изобилие от растения. Поради склонността си да се адаптира към различни условия, може да се отглежда и в аквариум с други риби, неутрални стойности на pH и температура от около 24 °C.

Въпреки че като цяло тернецията не е агресивна към останалите видове риби, се препоръчва да не се отглежда заедно с риби, които се движат по-бавно и имат по-дълги перки, например Betta splendens. В рамките на своята група, тернециите могат да проявяват агресия към по-слабите индивиди.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Тернецията се храни с малки ракообразни, насекоми и червеи. Това е всеядна риба и яде почти всичко, което се побира в устата ѝ. При отглеждане в аквариум трябва да се внимава за размера на частиците храна, тъй като ако храната е с по-големи размери тернецията губи интерес към нея, тя потъва и започва да се разлага в аквариума.

Препоръчва се от време на време да получава жива храна като дафния, ларви на комари, и други.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Двойка тернеции в типичен домашен аквариум

Тернецията достига полова зрелост на около двегодишна възраст. Хвърля хайвер при температура на водата от 26 °C. За развъждане на тернеции се препоръчва отделен аквариум, в който женската да хвърли хайвера си. Аквариумът трябва да изобилства от растителност, тъй като като повечето представители на семейство Харациди, тернециите периодично отделят и оплождат яйцата си сред растителността. Често възрастните изяждат яйцата и затова след хвърляне на хайвера, те трябва да бъдат изолирани.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Както всички харациди тернециите променят окраската си при влошаване на условията за обитаване. При уплах телата на рибите придобиват тъмно сребрист оттенък.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Black tetra“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​